Vlamingen kopen steeds minder boeken

De omzet van de boekenverkoop in Vlaanderen is tijdens de eerste helft van 2016 met 6,2 procent gedaald. Dat zegt Boek.be. De daling was vooral fors tijdens het eerste kwartaal (-7,5 procent) en bij de categorie non-fictie vrije tijd, zoals kookboeken.

Literaire fictie, strips en kinderboeken houden dan weer wel goed stand. E-boeken doen het ook goed en zijn opgeklommen tot 3,5 procent van het totaal aantal verkochte boeken.

Non-fictie vrije tijd daalde met maar liefst 21 procent, maar de boeken van Pascale Naessens blijven binnen die categorie wel scoren: in de top-10 staan zes titels van Naessens. Ook de biografie over voormalig voetballer Luc Nilis staat hoog genoteerd. In de categorie non-fictie informatief is Rudi Vranckx de best verkochte auteur met "Oorlog om de geesten".

Wie boeken koopt, doet dat vaker online. Het online segment van steeg dit jaar tot nu toe met 13,5 procent en doet het daarmee dus een pak beter dan de traditionele verkoopkanalen - de ketens en zelfstandige boekhandels - die hun verkoop met respectievelijk 9 en 14 procent zagen afnemen. Binnen de online verkoop zijn e-books al goed voor 22,8 procent en daarbij is vooral het genre literaire fictie populair.

Meest gelezen