Geen nieuwe staatsbon door lage rente

De Schatkist zal volgende maand geen nieuwe staatsbon uitgeven zoals eerder gepland. Volgens het Agentschap van de Schuld is er onvoldoende interesse door de erg lage rente. Ook bij de laatste uitgifte van een staatsbon in juni was de belangstelling van het publiek erg matig.
AP2011

Normaal haalt de Belgische overheid vier keer per jaar geld op door de uitgifte van een staatsbon. De laatste keer was dat in juni, maar dat bleek geen succes. Door de lage rente -amper 0,50% bruto op tien jaar- werd toen slechts 8,9 miljoen euro opgehaald. Dat steekt schril af tegen de 5,7 miljard euro die in december 2011 werd binnengehaald met de zogenoemde Leterme-bon.

In september was er een volgende uitgifte gepland, maar die gaat dus niet door. Volgens het Agentschap van de Schuld is er te weinig belangstelling van de beleggers wegens de erg lage rente.

Het is de eerste keer sinds 1996 dat een uitgifte van een staatsbon geschrapt wordt. "Met een rente op tien jaar die rond 0,15% zit, zouden we op de staatsbon nog niet eens 0,05% rente kunnen bieden", zegt Jean Deboutte, de directeur strategie van het Agentschap van de Schuld. Dat zou dus minder zijn dan de verplichte rente van 0,11% op de spaarboekjes.

Deboutte maakt zich geen zorgen over de langetermijnfinanciering van de schulden van de Belgische staatskas. "We hebben al 31,282 miljard euro of bijna 83% van het totaal gerealiseerd", zegt Deboutte die wijst op de brexit als oorzaak van de extreem lage rentestand.

Hij sluit niet uit dat er in december toch een staatsbon wordt uitgegeven. "Misschien komen we dan weer aan een bruto rente van 0,50%", zegt Deboutte.