Goedkoopste benzine verdwijnt in 2017 van de markt

Vanaf volgens jaar zal u in ons land niet langer super 95 kunnen tanken, de goedkoopste superbenzine die momenteel op de markt te krijgen is. Super 95 wordt vervangen door het iets duurdere E10, waarin 10 procent bio-ethanol verwerkt zit. Het koninklijk besluit dat bepaalt dat tankstations vanaf 2017 E10 moeten aanbieden, is vorige maand verschenen.

De maatregel draagt bij tot de ambitie van de federale regering om tegen 2020 10 procent hernieuwbare energie aan te bieden. Daarom wordt E10 geïntroduceerd, een mengeling van super 95 en bio-ethanol. Voor benzineauto's die na 2000 zijn gebouwd, betekent de omschakeling geen probleem. Als uw wagen voor 2000 is gebouwd, zal u de duurdere super 98 moeten tanken.

Tegen eind dit jaar wil de regering een lijst klaar hebben waarop u kan zien welke auto's E10 lusten. Aan de pomp zou E10 1 tot 3 cent meer kosten dan super 95. "De regering zou dit kunnen compenseren door de accijnzen op E10 een beetje lichter te maken", suggereert Tony Verhellen van Autogids in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Of ze dat wil, weet ik niet want ze heeft daarover niet gecommuniceerd." Verhellen verwijst naar Duitsland als te volgen voorbeeld, want daar worden lagere accijnzen op E10 geheven om de consumptie te stimuleren.

Voor wie met een dieselwagen rijdt, verandert er niets. Om technische redenen is het hier niet mogelijk om het aandeel van 6 procent biobrandstof naar 10 procent op te trekken.

Over de milieuvriendelijkheid van biobrandstof bestaat overigens enige twijfel. "Ethanol wordt uit planten gemaakt", zegt Tony Verhellen. "De redenering van de milieubeweging is dat het niet helemaal milieuvriendelijk is als je brandstof uit planten maakt."

Meest gelezen