Het gezicht van oorlog in Syrië

In de Syrische stad Aleppo zijn drie kinderen gered van onder het puin van een gebombardeerd huis. Hoe dan ook hebben deze kinderen blijkbaar geluk gehad, wat dat ook moge betekenen in het Syrië van vandaag. Na een korte behandeling konden ze het ziekenhuis verlaten, waar naartoe is niet bekend.

De videobeelden komen van het Aleppo Media Center, een lokale groep van activisten die de wereld willen tonen hoe het er echt aan toe gaat op de grond in de belegerde grootstad Aleppo in het noorden van Syrië. Het filmpje toont de redding van vier gewonden, drie kinderen en een man, uit een gebombardeerd huis in de wijk al-Qaterji in het oosten van de stad. In het huis zouden volgens AMC ook drie doden zijn gevallen.

Wie het bombardement heeft uitgevoerd, is niet duidelijk, maar het oosten van Aleppo is in handen van een coalitie van rebellengroepen en wordt al maandenlang belegerd door het Syrische regeringsleger. Het bombardement is dan ook wellicht het werk van Russische of Syrische vliegtuigen. 

Maanden geleden werd onder druk van de Verenigde Naties, de Verenigde Staten en Rusland een bestand afgesproken tussen de strijdende partijen in Syrië, maar het strategische belang van Aleppo weegt zwaarder dan die afspraken.