Syrische luchtmacht bombardeert nu ook de Koerden

De Syrische luchtmacht heeft voor het eerst in de oorlog stellingen van de Syrische Koerden in het noordoosten van het land gebombardeerd. Dat is opvallend, want tot nu toe lieten de Syrische Koerden en het leger van president Bashar al-Assad elkaar daar met rust.

Volgens de Syrisch-Koerdische militie YPG, die grote delen van het noordoosten van Syrië controleert, vielen Syrische regeringsvliegtuigen Koerdische wijken in de stad Hasakah aan. Daarbij zijn een onbekend aantal doden en gewonden gevallen. In Hasakah zou ook gevochten worden tussen de Koerden en regeringsgetrouwe milities en de stad wordt ook met artillerie beschoten.

Het is de eerste keer in de nu al meer dan vijf jaar durende oorlog dat het leger van Assad en de Syrische Koerden op grote schaal met elkaar in de clinch gaan. Door de burgeroorlog is een groot deel van het noorden en het noordoosten van Syrië in handen gekomen van de Syrisch-Koerdische militie YPG.

Toch hebben troepen en milities van het Assad-regime nog een aanwezigheid in steden zoals Hasakah en Qamishli. Tot nu toe lieten die twee kampen elkaar daar met rust, ook al omdat ze beiden in gevechten met de terreurgroep IS waren verwikkeld.

Een nieuw front in Syrië?

Onlangs hebben de Syrische Koerden in het noordoosten van het land een autonome Koerdische regering uitgeroepen, naar het voorbeeld van het volledig autonome Iraaks-Koerdistan in het buurland. Tegelijk hebben de Koerden een brede coalitie opgericht in de Syrian Democratic Forces (SDF), een samenwerkingsverband met Armeense, Assyrische maar ook lokale Arabische milities.

Dat heeft de woede opgewekt van het Syrische regime van Assad en leidde ook tot schermutselingen tussen Koerden en regeringsmilities. Veel verder kwam dat niet, ook al omdat de dreiging van IS nog altijd erg groot is.

Nu blijkt Assad -die zich gesteund weet door Russische bombardementen- blijkbaar ook de Koerden te willen aanpakken. Dat kan de strijd tegen IS ondermijnen en leidt wellicht ook tot grote ergernis van de coalitie van westerse en Arabische luchtmachten die vanuit de lucht de Syrische Koerden ondersteunen tegen IS.

Er lijkt hoe dan ook een nieuw front in Syrië in de maak, wellicht met het oog op de machtsverhoudingen na de mogelijke ondergang van IS.