9 op de 10 leerkrachten betalen klasmateriaal uit eigen zak

Negen op de tien leerkrachten in het kleuter- en lager onderwijs investeren zelf in schoolmateriaal. Dat blijkt uit een rondvraag van het COV, de grootste vakbond van het basisonderwijs in Vlaanderen. Over het hele schooljaar betalen onderwijzers zo ruim 260 euro uit eigen zak. Het COV vindt dat alles behalve normaal en vraagt de overheid om de besparingen op het werkingsgeld van de scholen te stoppen.
© Image Source, all rights reserved.

Binnen twee weken verwelkomen opnieuw honderden leerkrachten hun leerlingen in de klas. En dan wordt verwacht dat het klaslokaal er origineel en fris uitziet. Bijna 70 procent van de leerkrachten betaalt zelf voor allerhande spulletjes om hun klas in te richten. Ook investeren heel wat leerkrachten uit eigen portefeuille in knutselmateriaal. En bij meer dan de helft vloeien zelf verdiende euro's ook naar didactisch materiaal en boeken.

"Het gaat dan bijvoorbeeld over materiaal om de fijne motoriek te trainen, om kinderen die moeilijk schrijven met hun vingers oefeningen te laten doen. Er zitten ook puzzels bij, smartgames en een heleboel materiaal dat nodig is voor de ontwikkeling van kinderen", schetst Marianne Coopman van het COV.

Kleuterleidster juf Lies staat al meer dan 30 jaar voor de klas. Ook zij betaalt af en toe spullen voor haar klas uit eigen zak. "Vroeger, in het begin toen ik werkte, kocht ik heel veel zelf. Tot mijn man zei: "Waarvoor ga je eigenlijk werken?" Nu koop ik al wat minder, maar af en toe kan ik het niet laten. Zoals een heel mooi prentenboek, of een poppenkast. Die dingen koop ik nog wel zelf dan."

Prachtig dat leerkrachten zo gedreven zijn, klinkt het bij het COV. Maar het is geen normale situatie. "Al een aantal jaar worden de werkingsmiddelen voor het basisonderwijs niet meer geïndexeerd. Het wordt voor scholen steeds moeilijker om rond te komen. Leraren investeren dan maar zelf om kwaliteit af te leveren", zegt algemeen secretaris Marianne Coopman. Volgens het COV evolueren ook de werkingsmiddelen voor ICT niet mee en moeten leerkrachten ook daar zelf in investeren. En dan zijn er nog de "ontelbare spullen" die leerkrachten van thuis meebrengen om op school te gebruiken.

De christelijke onderwijsbond vraagt dat de overheid de besparingen stopzet en opnieuw investeert in goed basisonderwijs. "Als we willen streven naar het best mogelijke onderwijs voor al onze kinderen, is het niet meer dan normaal dat we daar ook voldoende in investeren."

Crevits: "Fantastisch dat leerkracht boek koopt, maar nietjesmachine kan niet"

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) bewondert het engagement van leerkrachten. Ik vind het fantastisch dat een leerkracht ook eens een boek koopt of iets koopt om de klas wat op te fleuren. Ik vind dat niet per definitie slecht."

Maar dat leerkrachten zelf essentieel onderwijsmateriaal kopen, kan niet, voegt ze eraan toe. "Als het zover komt dat leerkrachten bijvoorbeeld een eigen nietjesmachine moeten aankopen, dan kan dat niet."

Scholen krijgen namelijk genoeg geld per leerling voor dat basismateriaal, zegt de minister. Ze geeft wel toe dat de besparingen pijn hebben gedaan en hoopt ze ooit te kunnen terugdraaien.

Kleuterjuf Shana: "Per maand tot 60 euro van mijn eigen geld"

Meest gelezen