Argentijnse rechter heropent onderzoek naar dood Federico García Lorca

Een Argentijnse rechter gaat een nieuw onderzoek voeren naar de omstandigheden van de dood van Federico García Lorca. De beroemde Spaanse schrijver en dichter stierf 80 jaar geleden tijdens de Spaanse burgeroorlog onder mysterieuze omstandigheden.

Gisteren was het precies 80 jaar geleden dat García Lorca de dood vond tijdens de eerste dagen van de Spaanse burgeroorlog. Hij werd omgebracht door nationalistische aanhangers van Franco, waarschijnlijk wegens zijn reputatie als linkse schrijver. Anderen beweren dan weer dat hij werd vermoord omdat hij openlijk homo was.

Hoe dan ook blijven de omstandigheden van zijn dood tot op vandaag mysterieus. Zijn lichaam is ook nooit teruggevonden. Enkele jaren geleden heeft het Spaanse gerecht nog opgravingen gedaan in de buurt van Granada waar zijn lichaam destijds vermoedelijk in een massagraf is gegooid. Zijn lichaam werd toen niet teruggevonden.

Asociación para la Recuperación de la Memoria Histórica

Op vraag van de Asociación para la Recuperación de la Memoria Histórica (ARMH) die sporen verzamelt van slachtoffers van het regime van Franco heeft de Argentijnse rechter María Servini besloten een nieuw onderzoek naar de omstandigheden van de dood van García Lorca te openen.

In 2010 heeft de magistraat uit de hoofdstad Buenos Aires al het principe van universele gerechtigheid ingeroepen om een onderzoek te openen naar genocide en misdaden tegen de mensheid tijdens de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) en de dictatuur van Franco (1939-1975).

Deze keer wil Servini de Spaanse overheid vragen alle nuttige informatie in verband met zijn dood die mogelijk in archieven steekt, vrij te geven. Volgens de ARMH zal ze binnenkort naar Spanje afreizen.

Wie is Federico García Lorca?

García Lorca was een Spaanse progressieve auteur en dichter die leefde van 1898 tot zijn dood op 18 augustus 1936, nauwelijks enkele dagen na het begin van de Spaanse burgeroorlog. Tot zijn bekendste werken horen "Bodas de sangre" en "Yerma".

Eén van zijn gedichten staat sinds vorige maand te lezen op de herdenkingsmuur die kunstenaar Benoît van Innis in het metrostation Maalbeek in Brussel heeft gemaakt als eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart (zie video onder).

Meest gelezen