Draadloos internet doet energieverbruik fors stijgen

We gebruiken steeds meer draadloos internet en verbruiken daardoor ook steeds meer energie. Dat blijkt uit onderzoek aan de universiteit van Lancaster, in Groot Brittannië. De toestellen worden weliswaar zuiniger, maar ze worden ook krachtiger, waardoor we meer en sneller kunnen surfen en downloaden.

Surfen op je smartphone, allerhande digitale sensoren of domotica verbonden aan het internet: in onze moderne maatschappij worden we alsmaar afhankelijker van slimme technologie, en die is vaak draadloos. Al die nieuwe spitstechnologie vreet elektriciteit, en alsmaar méér elektriciteit.

"Het energieverbruik is veel hoger als je een draadloze connectie maakt met het internet dan wanneer je gewoon via een kabel in de muur een connectie maakt", legt onderzoeker Kris De Decker uit. "Een andere trend is de opkomst van apparaten die connectie maken met het internet: koelkasten, thermostaten, tandenborstels, alles eigenlijk."

"Als je zegt dat we dat gaan oplossen met hernieuwbare energie, moet je beseffen dat het energieverbruik van het internet nu al drie keer hoger is dan wat alle zonnepanelen en windturbines aan energie produceren", zegt De Decker. Volgens de onderzoekers vertegenwoordigt internet vandaag 5 procent van de mondiale elektriciteitsconsumptie, maar tegen 2030 zou dat aandeel stijgen tot 20 procent.

"Het is echt een hele grote uitdaging om dat naar de toekomst toe te doen blijven draaien", zegt Kris De Decker. De onderzoekers van de Universiteit van Lancaster denken dat een soort snelheidsbeperking voor internetverkeer een uitweg kan bieden om de elektriciteitsconsumptie - en dus ook de uitstoot van broeikasgassen - binnen de perken te houden.

Meest gelezen