Gezocht: nieuwe gevel voor muurgedicht Ramsey Nasr

Een van de bekendste realisaties van Antwerpen Boekenstad, het muurgedicht "Een minimum" van voormalig stadsdichter Ramsey Nasr, dreigt te verdwijnen. Antwerp Management School wil het pand in zijn oorspronkelijke staat renoveren en het gedicht past niet in die plannen. Op sociale media klinken bezorgde stemmen.

In 2005 heeft Nasr "Een minimum" geschreven, een stadsgedicht over kansarmoede op vraag van vzw Recht Op. Het gedicht kreeg een prominente plaats op een buitenmuur aan het Mechelse Plein. De plek was symbolisch omdat het OCMW van Antwerpen er gevestigd was. Vorig jaar tekende OCMW Antwerpen en Antwerp Management School echter een erfpachtovereenkomst voor de site Boogkeers. Door de renovatieplannen van de school dreigt het gedicht nu te verdwijnen.

Geert Vyncke, projectleider van de Boogkeers: “De panden aan de Lange Gasthuisstraat worden historisch gerenoveerd. Op de muur waar het gedicht nu staat, kan het niet blijven staan omdat er daar vensters komen zoals die er ook historisch waren”.

"Proberen om het gedicht te bewaren"

Zowel Antwerpen Boekenstad als Ramsey Nasr zelf was tot vandaag niet op de hoogte dat het gedicht zou verdwijnen. Michaël Vandebril van Antwerpen Boekenstad reageert: “Ik besef dat straatgezichten nu eenmaal veranderen. "Een minimum" is het enige gedicht van Ramsey Nasr dat leesbaar is in een publieke ruimte. Het gedicht in zijn exacte vorm behouden wordt schijnbaar moeilijk, maar we hopen op een constructief gesprek om het toch in een of andere vorm te bewaren”.

Dat bevestigt ook Philip Heylen, schepen voor cultuur van de stad Antwerpen voor CD&V: “We gaan proberen om het gedicht te bewaren. Als het niet op de oorspronkelijke plek kan, dan moeten we uitkijken naar een andere plaats, waar we misschien de link met armoedebestrijding opnieuw kunnen leggen”.

Geert Vyncke: “Wij staan open voor alle ideeën om het gedicht te herwaarderen, te recycleren enzovoort om het zo terug te geven aan de stad. Er zal ook nog contact komen met de stad”.
Vyncke lanceert zelfs een oproep aan de Antwerpenaar: wie een creatieve oplossing heeft voor het voortbestaan van het gedicht in de stadsruimte, mag mailen naar: infoboogkeers@ams.ac.be.

Het gedicht in kwestie kan u hier lezen.

Meest gelezen