Hevige gevechten tussen Syrische Koerden en regeringsleger

In de noordoostelijke Syrische stad Hassakah zijn hevige gevechten uitgebroken tussen de Koerdische YPG-strijders en de troepen van de Syrische president Bashar Al-Assad. Het regeringsleger heeft twee dagen op rij bombardementen uitgevoerd op de stad. Tientallen burgers zouden daarbij gedood zijn, duizenden mensen zijn op de vlucht.
AFP or licensors
Koerdische burgers ontvluchten de gevechten in Hassakah.

Volgens de Koerdische autoriteiten zijn bij de bombardementen tientallen burgers gedood. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat bij de rebellen aanleunt, zegt dat er ook talloze gewonden zijn, en dat de ziekenhuizen in Koerdisch gebied niet genoeg bloed en geneesmiddelen hebben om iedereen te behandelen.

Het Syrische regime zegt dat de bombardementen het gevolg zijn van een poging van de Koerden om de hele stad in te nemen. Een Koerdische woordvoerder heeft toegegeven dat de YPG-militie een aantal wijken hebben ingenomen, en ook graansilo's en een economische hogeschool. Volgens het Observatorium waren de Koerden opgerukt naar de gebieden onder controle van Assas, en hadden pro-Assad-milities daarna een aantal Koerdische jongeren opgepakt. Daarop waren volgende week de gevechten uitgebroken.

Hassakah ligt in Koerdische gebied en het wordt voor het grootste deel gecontroleerd door de Koerden, maar er is een enclave van aanhangers van het regime. Het Syrische leger zegt dat het enkel de gebieden van waaruit gevuurd werd, en de gewapende groepen bestookt heeft.

De Koerdische autoriteiten hebben van een pauze in de gevechten gebruik gemaakt om duizenden burgers, vooral vrouwen en kinderen, te evacueren. Andere burgers zijn op eigen houtje gevlucht van zodra de gevechten enigszins geluwd waren. Intussen wordt er opnieuw volop gevochten.

VS-vliegtuigen

De Verenigde Staten hebben intussen aangekondigd dat ze zo snel mogelijk verscheidene gevechtsvliegtuigen naar Syrië sturen om er de door Washington gesteunde Koerdische troepen te beschermen.

Volgens het Pentagon zijn de bommen die de Syrische SU-24-vliegtuigen op de Koerdische gebieden hebben gedropt, "vervaarlijk dicht" bij "raadgevers" van de Special Forces ontploft.

Hevigste gevechten

De gevechten in Hassakah zijn de hevigste tussen de Koerden en Damascus sinds het uitbreken van de burgeroorlog meer dan vijf jaar geleden, volgens de woordvoerder van de Koerdische YPG-militie.

De Volksbeschermingseenheden of YPG (Yekineyen Parastina Gel) zijn de belangrijkste strijdkracht in de door de VS geleide campagne tegen IS in Syrië. Tot nog toe hebben de YPG en de regeringstroepen elkaar grotendeels ontzien in de burgeroorlog.

Assad, met de steun van Rusland en Iran, heeft zich vooral toegelegd op de strijd tegen soennitische rebellen, die hem uit het westen van Syrië willen verdrijven met de hulp van onder meer Turkije, Saoedi-Arabië en de VS. Bij die strijd voeren de Syrische en de Russische luchtmacht regelmatig  bombardementen uit.

De YPG heeft dan weer als prioriteit het veroveren en beschermen van de overwegend Koerdische gebieden in het noorden van Syrië. De YPG controleert het grootste deel van het noordoosten, maar de regeringstroepen hebben nog steunpunten in Hassakah en Kamishli aan de Turkse grens. In april van dit jaar is ook in Kamishli een aantal dagen hevig gevochten. Het is echter de eerste keer dat de Syrische luchtmacht Koerdische doelwitten bombardeert.

Hassakah ligt in het noordoosten van Syrië. Kamishli, waar eveneens een enclave van Assad-getrouwen ligt, bevindt zich nog noordelijker, aan de Turkse grens, tegenover de Turkse stad Nusaybin.(kaart: Google Maps)