Duits gerecht wil Belgische slachtoffers "kankergenezer" opgraven

Het Duitse gerecht wil de stoffelijke resten opgraven en onderzoeken van zes Belgen die in behandeling waren bij een omstreden Duitse "kankergenezer", Klaus Ross. De speurders willen de doodsoorzaak achterhalen van in totaal zeker 69 patiënten van Ross.
Het "Biologisch Kankercentrum Bracht" in Brüggen-Bracht.

Begin augustus kwam de zelfverklaarde Duitse "natuurgenezer" Klaus Ross in opspraak nadat een Nederlandse kankerpatiënte in verdachte omstandigheden overleden was. 

Iets later werd bekend dat ook twee andere patiënten gestorven waren na een behandeling in het "Biologisches Krebszentrum Bracht" (Biologisch Kankercentrum Bracht), de privékliniek van Ross in het Duitse plaatsje Brüggen-Bracht, vlakbij de grens met Venlo in Nederland. Een van die patiënten was een 55-jarige Belgische uit Beveren-Waas met alvleesklierkanker, de andere een 55-jarige Nederlander.

De drie overleden patiënten waren op 27 juli begonnen met een kuur van glucoseblokkers 3-bromopyruvate (3-BP). Die zou tien weken duren en kostte 9.900 euro, maar enkele weken later waren ze alle drie overleden. Getuigen zeggen dat genezer Ross de patiënten niet doorverwezen heeft naar een echte dokter, hoewel ze zich onwel voelden.

De behandeling van uitbehandelde kankerpatiënten met een infuus van 3-BP is zeer omstreden: het middel is nog experimenteel, is blijkbaar enkel getest op proefdieren en is nergens erkend als geneesmiddel.

Doodsoorzaak

Het Biologisch Kankercentrum Bracht is op 4 augustus gesloten en verzegeld door de politie, "kankergenezer" Ross is tot nog toe niet opgepakt. 

Het parket van Krefeld in Duitsland onderzoekt intussen alle patiëntendossiers om de doodsoorzaak van minstens 69 patiënten te achterhalen.

Het gaat om 63 Nederlanders en zes Belgen. Dat heeft een Duitse speurder bevestigd aan Het Belang van Limburg/De Gazet van Antwerpen. De speurders willen de stoffelijke resten van de overleden patiënten opgraven maar de nabestaanden hebben daarover uiteraard het laatste woord. De onderzoekers zullen de komende maanden contact opnemen met de nabestaanden.

De vriendin van de Belgische vrouw uit Beveren-Waas zegt in de krant dat ze niet verbaasd is over het onderzoek van de Duitse speurders. Haar vriendin is gecremeerd, maar er is voor de crematie wel een autopsie gebeurd, omdat het om een verdacht overlijden ging.

De vrouw is er van overtuigd dat er iets fout gegaan is met het infuus dat de "dokter" die dag aan drie van zijn patiënten heeft gegeven. Ze denkt dat ze een overdosis van het product hebben gekregen. Verder heeft ze intussen vernomen dat de "dokter" niet bevoegd was om dat product toe te dienen.

Een politiezegel en een briefje dat de praktijk gesloten is voor onbepaalde tijd "wegens onvoorziene omstandigheden".

Meest gelezen