VS verjagen Syrische vliegtuigen boven de Koerden

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen zijn in actie gekomen om Syrische toestellen te weerhouden om bombardementen uit te voeren op de stad Hasakeh, die grotendeels in handen is van de Syrische Koerden. Het is de eerste keer dat het tot een dergelijk incident komt tussen de VS en de luchtmacht van de Syrische leider Bashar al-Assad.

Voor de derde dag op rij hebben Syrische gevechtsvliegtuigen luchtaanvallen uitgevoerd op de Syrische Koerden in Hasakeh in het noordoosten van Syrië. Daar woeden gevechten tussen de Syrisch-Koerdische militie YPG en milities die trouw zijn aan het regime-Assad.

Tot nu toe hadden de Koerden en de Assad-milities in Hasakeh elkaar gerust gelaten, met het oog op de gemeenschappelijke vijand in de vorm van de terreurgroep IS. De voorbije dagen lijkt er evenwel een einde te zijn gekomen aan de "koude vrede" in Hasakeh.

Officieel zijn Amerikaanse F-18's vandaag tussenbeide gekomen om de eigen "special forces" die op de grond de Koerdische troepen adviseren, te beschermen. Het kwam niet tot luchtgevechten. Tegen de tijd dat de Amerikaanse toestellen boven Hasakeh verschenen, waren de Syrische vliegtuigen al vertrokken. 

Toch zou het de eerste keer zijn dat Amerikaanse vliegtuigen boven Syrië in een incident komen met de luchtmacht van Assad. Mogelijk gaat het om een waarschuwing van de VS aan Assad om de bombardementen op de Syrische Koerden te stoppen. De Koerden zijn voor de VS een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen IS en vormen de kern van de nieuwe "Syrian Defence Force" (SDF), een coalitie van Koerden, Assyriërs, Armeniërs en Arabische milities die zich hebben verenigd tegen IS.

De VS hebben zeker iets meer dan 300 "special forces" in Syrië. Die geven advies aan rebellengroepen zoals de "Free Syrian Army" (FSA) of de Syrische Koerden en leiden ook raketten en bommen naar hun doellwitten.