Bijna 9 op de 10 bestuurders gebruiken gps

Zo'n 88 procent van de automobilisten maakt vandaag in de wagen gebruik van een gps-systeem terwijl dat een jaar geleden nog maar 75 procent was. Dat blijkt uit cijfers van mobiliteitsclub VAB. Wel blijkt slechts de helft (49 procent) het gps-systeem te updaten, waarmee het risico bestaat op foute informatie over een weginrichting of snelheidsregime dat ondertussen gewijzigd werd.

Het vaakst maken we gebruik van een mobiel systeem, zo blijkt uit de enquête die VAB afnam bij 2.000 Belgen, maar het aandeel ingebouwde systemen (34 procent) stijgt. Die toename is volgens VAB een positieve ontwikkeling, "omdat vaste systemen een continue ontvangst garanderen, beter geïntegreerd zijn in het dashboard en niet kunnen loskomen, vallen of rondslingeren".

VAB juicht het gebruik van gps-begeleiding toe, omdat dan "de volle aandacht naar het verkeer kan gaan". Voorwaarde is wel dat het gps-systeem voor de rit ingesteld wordt en dat bij twijfel op voorhand de route geverifieerd wordt op basis van een klassieke kaart.

De mobiliteitsclub adviseert gebruikers ook om het toestel regelmatig te updaten, temeer omdat 36 procent van de gebruikte toestellen vijf jaar of ouder is. En het zijn net die oudere toestellen die het vaakst (66 procent) geen updates meer krijgen.

Dat is ook de achilleshiel van ingebouwde gps-systemen, bleek eerder al o.a. uit een test van Test-Aankoop. De ingebouwde toestellen zijn vaak verouderd in vergelijking met de nieuwste losse toestellen. Het updaten van kaarten bij ingebouwde toestellen is vaak ook duur. Het is dus vaak een afweging maken tussen het gemak van updates en het gemak van een ingebouwd systeem.

Meest gelezen