Irak hangt 36 IS-leden op wegens moordpartij op rekruten

In het zuiden van Irak zijn 36 jihadisten opgehangen. Ze waren begin dit jaar veroordeeld omdat ze zouden meegewerkt hebben aan het vermoorden van gevangen genomen Iraakse soldaten in Tikrit.

In de zomer van 2014 had de terreurgroep IS behalve het noorden van Irak met de grootstad Mosul ook Tikrit -de vroegere thuisbasis van dictator Saddam Hoessein- onder de voet gelopen.

Vlakbij Tikrit had IS ook Camp Speicher, een voormalige Amerikaanse legerbasis, ingenomen en daar 1.700 jonge rekruten van het Iraakse leger gevangen genomen. Nadien verspreidde IS videobeelden waarop te zien was hoe de jonge soldaten met vrachtwagens weggevoerd werden, verplicht werden om in een gracht te gaan liggen en daarna doodgeschoten werden.

Het bloedbad heeft in Irak tot grote verontwaardiging geleid en toonde lange tijd de onmacht aan van het leger om IS te stuiten. Sindsdien zijn de kansen evenwel gekeerd en vorig jaar kon het Iraakse leger Tikrit en Camp Speicher heroveren op de terroristen. Sindsdien zijn massagraven ontdekt met de lichamen van meer dan duizend soldaten.

Tegelijk werden tientallen IS-strijders gevangen genomen. In februari werden 36 van hen ter dood veroordeeld wegens hun aandeel in het bloedbad. Zij zijn nu overgebracht naar de zuidelijke stad Nassiriyah en daar nu opgehangen. De keuze voor Nassiriyah kwam er omdat 400 van de vermoorde rekruten uit die streek afkomstig waren.

De roep om de doodstraffen effectief uit te voeren, klinkt luider in Irak na een serie van erg bloedige bomaansaanslagen in en rond de hoofdstad Bagdad.

Bloedbad zette sjiieten aan tot wraak

Irak mag dan al veel geweld gewoon zijn, het afslachten van ongewapende jongeren in Camp Speicher heeft tot heel wat woede geleid. De extreme soennitische terreurgroep IS selecteerde ook de slachtoffers: enkel sjiieten en niet-moslims werden uitgekozen en daarna vermoord.

Na het bloedbad eisten veel Iraakse sjiieten wraak en sloten veel vrijwilligers zich aan bij sjiitische milities die samen met het Iraakse leger IS gingen bestrijden. Die milities hebben een belangrijke rol gespeeld bij de herovering van steden als Tikrit, Ramadi en Fallujah op IS, maar tegelijk werden daar ook wraakacties uitgevoerd tegen soennitische inwoners.

Dat heeft uiteraard ook politieke gevolgen. De polarisatie tussen de sjiitische meerderheid en de soennitische minderheid in Irak is er niet minder op geworden en ook de invloed van radicale sjiitische groepen op de Iraakse regering is gestegen.