Tweedehands koopje blijkt een echte De Kooning te zijn

Jan Starckx uit Turnhout heeft dan toch een échte Willem de Kooning op de kop kunnen tikken. Experten in het BBC-programma "Fake or fortune" hebben het schilderij onderzocht en vastgesteld dat het zelfs om een vroeg werk gaat van de kunstenaar. Starckx kocht het werk in november op een zoekertjessite voor slechts 450 euro en heeft nu zowaar een topstuk.
Jan Starckx bij een foto die hij van het werk liet nemen.

Het programma "Fake or fortune" onderzoekt onder meer kunst en antiek op echtheid. De makers werden zelf gecontacteerd door de Belg Jan Starckx. Hij schuimt rommelmarkten en websites af op zoek naar "leuke litho's".

In november kocht hij een portret van een jong meisje in een rode jurk (zie foto). "Ik vond het een mooi geschilderd portret en ik geef eerlijk toe dat de handtekening me getriggerd heeft. Er staat Wim Koonin op, met twee o's en zonder g", legt Starckx uit.

Hij begon een zoektocht op internet en ontdekte een gelijkaardig werk van Willem de Kooning, "Portrait of Renée". "Vanaf de eerste dagen had ik een buikgevoel. Als Renée een portret van De Kooning is, dan moest dit werk toch wel dicht verwant zijn." Starckx contacteerde eerst het bekende veilinghuis Christie's en stuurde een foto. Zij konden echter niet bevestigen of het om een authentiek werk ging.

"Een overduidelijke match"

Maar Starckx gaf de zoektocht niet op. Hij is een fervente kijker van BBC One en stuurde ook een foto naar "Fake or fortune"-presentator Philip Mould. Toen ging de bal aan het rollen.

Het werk van Starckx werd naast "Portrait of Renée" gelegd om te vergelijken en de verf werd nauwkeurig geanalyseerd. "Er was een overduidelijke match", zegt Starckx. Meer nog: het is een werk van een jonge De Kooning toen hij in Brussel vertoefde. De Nederlands-Amerikaanse schilder studeerde er.

Niet meteen verkopen, wél tentoonstellen

Starckx blijft nuchter bij de vondst. "Het is prettig dat het een werk met serieus wat waarde is, maar de kunsthistorische voor België vind ik zeker zo belangrijk, zelfs nog straffer."

In "Fake or fortune" wordt de waarde geschat op 55.000 tot 100.000 euro. Maar Starckx wil het topstuk in de eerste plaats tentoonstellen in Turnhout, en in Sint-Jans-Molenbeek waar het geschilderd is. "Die stad verdient eens een leuk en rijk verhaal", vindt Starckx. In april zal het werk ook te zien zijn in het Winterthur Museum in de VS, samen met "Portrait of Renée".

Om de echte waarde van het werk te kennen moet het schilderij door de Willem de Kooning Foundation erkend zijn. En dat gebeurt niet zo snel. Vele stichtingen kampen met talrijke processen voor vervalsingen.

Hieronder het interview met Jan Starckx:

Meest gelezen