"Hij behoorde tot de beste vijf muzikanten ooit"

De erfenis die Toots Thielemans nalaat aan de jazzmuziek kan moeilijk overschat worden. Quincy Jones - die nog producer is geweest van Michael Jackson - rekende hem bij de beste vijf muzikanten ooit, weet kenner Peter De Backer. "Dat zegt alles over wat Toots voor de muziek heeft betekend."

"Toots Thielemans is zeker de Belgische jazzmuzikant die het internationaal gezien het verst heeft geschopt", steekt De Backer van wal. "In 1947 - een eeuwigheid geleden - trad hij al voor het eerst op in een club in New York en mocht hij mee jammen met grote muzikanten. De jaren daarna heeft hij met talloze grootheden gespeeld. Ook met hippe popmuzikanten zoals Stevie Wonder", vertelt Peter De Backer, auteur van het boek "Toots 90".

De jazz was in die beginjaren geen erg bekend muziekgenre in onze contreien. "En dat heeft hij hier geïntroduceerd, als Brusselaar die het ver schopte in Amerika. Zo heeft hij veel mensen naar de jazz getrokken, zowel muzikanten als niet-muzikanten."

Eerst trad Thielemans op als begenadigd jazzgitarist, maar hij heeft vooral naam gemaakt met zijn mondharmonica. "Dat instrument werd aanvankelijk gezien als een speelgoed, maar Toots heeft de mondharmonica geëmancipeerd tot een volwaardig instrument. Binnen de muziekwereld heeft hij daar het grootste respect voor gekregen", aldus De Backer.

Toots Thielemans was een belangrijke muziekambassadeur voor ons land. Hij werd door vele muzikanten op handen gedragen. "Wat veelzeggend is: Quincy Jones - producer van Michael Jackson en begeleider van ontelbare muzikanten - vertelde mij ooit dat hij Toots Thielemans bij de beste vijf muzikanten ooit rekent, terwijl die man zo ongeveer met iedereen uit de moderne muziekgeschiedenis heeft gewerkt. De meest diverse muzikanten dragen hem allemaal op handen."