"Toots zal altijd ons Brussels ketje blijven"

Brussel heeft ook muzikaal eer betuigd aan jazzlegende en Brusselaar Toots Thielemans. Zijn muziek weerklonk op de Grote Markt, en hij werd herdacht op o.a. de stadsfestivals Boterhammen in het Park en Feeërieën. Ook andere steden eren Toots met muziek. Veel stadsbeiaardiers zullen zijn composities spelen.

Het stadsfestival Feeëriën begon vanavond met een applaus voor de vanochtend overleden Toots Thielemans. "Hij zal altijd ons Brussels ketje blijven", klonk het. "Zijn muziek is bij ons vanavond, maar ook na vanavond", zei Melanie Di Biasio, die optrad.

Eerder vanavond weerklonk de muziek van Toots Thielemans om het uur (18, 19, 20, 21 en 22 uur) op de Grote Markt van Brussel. Jong en oud kwam luisteren naar zijn tijdloze deuntjes. "Hele generaties hebben die opgepikt", zegt iemand. 

Ook familieleden van Toots waren aanwezig: zijn echtgenote, zus zus en stiefbroer, en zijn petekind, die herinneringen ophaalde aan "oncle Jean d'Amérique". Ook zijn kapper kwam luisteren. Hij noemde de overleden jazzlegende een van de warmste, liefste, nederigste mensen die hij kende. "Voor mij was hij de allergrootste".

Ook andere steden brengen een muzikale hommage aan Toots. Zowel in ons land als in Nederland zullen de stadsbeiaardiers van een aantal steden zijn muziek op de beiaard spelen.

In Antwerpen speelde stadsbeiaardier Koen Van Assche vanavond tussen 20 en 21 uur zijn bekendste deuntje "Bluesette". De Hasseltse stadsbeiaardier Martien van der Knijff en zijn Gentse collega Kenneth Theunissen vullen hun zomerprogramma aan, waarbij piano en beiaard samenspelen.

Dat gebeurt deze week in Hasselt (vrijdag), Meise (zaterdagmiddag) en Gent (zaterdagavond, zonder piano). Liefhebbers krijgen "Bluesette", "What a wonderful world" en een deuntje uit "Baantjer" te horen. in de Nederlandse plaatsen Elburg klinkt de muziek van Toots respectievelijk dinsdag en woensdag.

Quincy Jones speelt vanavond voor vriend Toots

Toots Thielemans wordt vanavond ook in Londen geëerd. In de befaamde Royal Albert Hall in de Britse hoofdstad speelt het Nederlandse Metropole Orkest met Quincy Jones, collega, vriend en fan van Thielemans. Een nummer zal gewijd zijn aan de Belg met de mondharmonica.

De 83-jarige Quincy Jones zei via Twitter al dat hij het concert van voor Thielemans speelt. "Je zal een eeuwig gat in mijn ziel laten", klinkt het.