Al bijna 6.000 meldingen van sociale fraude

Minder dan een jaar na de start van het meldpunt Sociale Fraude heeft dat punt al bijna zesduizend meldingen ontvangen. Dat schrijft Gazet van Antwerpen en bevestigt staatssecretaris voor Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open VLD) aan VRT Nieuws. Hij wil het meldpunt nu openstellen voor OCMW's en gemeentebesturen.

In oktober vorig jaar heeft de toenmalige staatssecretaris voor Fraudebestrijding Bart Tommelein (Open VLD) het meldpunt voor Sociale Fraude in het leven geroepen. Vandaag meldt zijn opvolger De Backer dat sindsdien al bijna zesduizend meldingen van sociale fraude zijn binnengelopen via dat meldpunt.

"De meeste klachten gaan over zwartwerk of domiciliefraude", vertelt hij aan VRT Nieuws. "Van de zesduizend meldingen bleken twee derden gegrond. Die meldingen worden aan lopende dossiers toegevoegd of we starten nieuwe dossiers op."

"Een melding zelf is nooit voldoende om een veroordeling uit te spreken of een uitkering af te nemen", benadrukt De Backer. "Het is wel een bijkomend element in een dossier. Vandaag kunnen enkel particulieren een melding doen. Dat kan niet anoniem, ze moeten zich aanmelden en zich bekendmaken."

In de toekomst wil De Backer dat ook OCMW's en gemeentebesturen bij het meldpunt kunnen aankloppen. "Zij worden vaak met sociale fraude geconfronteerd, maar voor hen is het niet duidelijk waar ze hiermee terecht kunnen. We willen OCMW's uit kleine gemeenten ook samenbrengen zodat ze samen sociale fraude kunnen bestrijden."