Buitenlandse media eren "wereldberoemde" en "virtuoze" muzikant

Toots Tielemans was niet alleen wereldberoemd in België, zijn mondharmonica klonk ook ver buiten onze landsgrenzen. Verschillende buitenlandse media brengen dan ook de gepaste eer.

Uiteraard is de dood van Toots Thielemans ook groot nieuws bij onze noorderburen. De Nederlandse openbare omroep NOS noemt Toots Thielemans een "virtuoze" artiest, die met de groten der aarde optrad. "Hij wordt door velen beschouwd als een van de grootste jazzmuzikanten. Hij werd het bekendst met zijn mondharmonica, maar hij was ook een virtuoze fluit- en gitaarspeler."

De krant NRC heeft het over een "wereldberoemde" jazzmuzikant. In Nederland was hij onder meer bekend van de muziek van de film "Turks fruit" en het mondharmonicadeuntje in het openingslied van "Baantjer".

Volgens de Italiaanse krant La Repubblica was Toots "een van de meest bekende harmonicaspelers in de geschiedenis". De Italianen herdenken hem als een "jazzlegende" en wijzen er op dat een van de meest geprezen mondharmonicamodellen zijn naam draagt: de "Toots" Hohner. Toots werd in Italië onder meer bekend door zijn deelname aan de variétéshow Milleluci.

Ook de Engelstalige website Today Online kijkt verder dan het harmonicaspel van Toots en diept een anekdote over John Lennon op. Die liet ooit optekenen dat hij zijn iconische Rickenbacker 325-gitaar had gekocht omdat hij Toots er in de late jaren 50 mee had zien optreden. Today Online pikt ook een quote van Quincy Jones op de website van Toots op. De jazzmuzikant en producer van onder meer Michael Jackson noemt Toots "zonder aarzeling een van de grootste muzikanten van onze tijd".

Volgens de Britse openbare omroep BBC was Thielemans "wijd en zijd bekend als een van de beste harmonicaspelers in de wereld". De BBC herinnert haar lezers aan zijn muziek uit "Sesamstraat" en "Midnight cowboy".

Ook andere Britse en Amerikaanse media pikken de dood van Toots Thielemans op, zich baserend op een bericht van het Amerikaanse persagentschap Associated Press. Het Franse persagentschap AFP noemt Thielemans de "wereldwijde koning van de harmonica". En ook in Zwitserland en Zweden krijgt de muzikant een eerbetoon.