Burgemeesters nemen maatregelen tegen Pokémon Go

Verschillende burgemeesters nemen maatregelen tegen Pokémon Go. Op sommige plaatsen veroorzaken de spelers van het populaire smartphonespelletje namelijk overlast. De Vereniging van Steden en Gemeenten erkent het probleem, maar wil het niet dramatiseren.

Met het spelletje kunnen mensen jagen op virtuele Pokémon-figuurtjes in de straten en parken. Maar soms laten de spelers wel eens zwerfvuil achter, is er lawaaioverlast of parkeren de Pokémon-jagers massaal op plaatsen waar dat niet mag.

Sommige burgemeesters zagen zich al genoodzaakt om in te grijpen. "In Vorselaar heeft de burgemeester aan de beheerder van het spel gevraagd om een oplaadplaats van Pokémon aan een kapel te verwijderen omdat dat problemen veroorzaakte", zegt Koen van Heddeghem van de Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG).

Volgens de VVSG kunnen maatregelen nodig zijn als het echt wel over de schreef gaat. Zo kunnen burgemeesters preventieve maatregelen nemen, gaan praten met de beheerder, of als het echt nodig is bepaalde zaken ook verbieden. "Maar we moeten het ook niet dramatiseren. Met wat gezond verstond komt dat in orde", aldus Van Heddeghem.

De Vereniging vermoedt en hoopt dat de problemen zullen afnemen bij het begin van het schooljaar.