Eerste proces wegens vernieling van erfgoed gestart voor Strafhof

Voor het internationaal Strafhof in Den Haag is het eerste proces ooit begonnen tegen een man die cultureel werelderfgoed heeft vernield. Het gaat om een Malinese jihadist die heeft bekend dat hij in 2012 samen met anderen eeuwenoude moskeeën en mausolea in Timboektoe aan puin heeft geslagen.

Ahmad al-Faqi al-Mahdi: zo heet de Malinese jihadist die momenteel voor het Strafhof in Den Haag terechtstaat. Hij was een van de leiders van de extremistische moslimgroepering Ansar Dine die in 2012 het noorden van Mali bezette. In die periode vernielde hij samen met zijn mannen veertien eeuwenoude mausolea en moskeeën in Timboektoe, een stad die Unesco tot erfgoed van de mensheid heeft uitgeroepen.

"Hij heeft bekend en hij lijkt trots op wat hij heeft gedaan", vertelt correspondent Joris van de Kerkhof in "De ochtend" op Radio 1. "Hij vindt dat hij recht in zijn schoenen staat. Volgens hem waren die mausolea afgoderij."

Dat het Strafhof een proces voert wegens vernieling van erfgoed, stuit sommigen voor de borst. "Bepaalde mensenrechtenorganisaties willen dat het Strafhof zich met andere zaken bezighoudt, zoals slavernij of verkrachtingen. Ook dat was in die periode schering en inslag in Mali. Maar het Strafhof vindt dat zulke processen naast elkaar kunnen lopen, het ene sluit het andere niet uit. Daarom gaat het hiermee door. Het wil duidelijk maken dat vernielingen van erfgoed niet ongestraft blijven."

Omdat Ahmad al-Faqi al-Mahdi heeft bekend, zal het proces waarschijnlijk al over een week zijn afgelopen. Die snelheid is uitzonderlijk voor het Strafhof.

Meest gelezen