Familie neergeschoten man dient klacht in tegen Gentse politie

De familie van de Griekse man die vorige week maandag in het centrum van Gent door de politie werd neergeschoten, gaat een klacht indienen tegen de politie wegens buitensporig geweld. Volgens de familie hoefde de politie helemaal niet te schieten. Het parket laat weten dat het onderzoek grondig zal gevoerd worden.

De Griekse man van 26 liep vorige week maandag in de vooravond met een wapen in zijn hand door de Vlaanderenstraat. De politie kwam ter plaatse en sommeerde de man zijn wapen te laten vallen, maar dat deed hij niet. De man werd uiteindelijk neergeschoten, onder meer in de buik.

Volgens de advocaat van de man had de politie helemaal niet hoeven schieten en had het geweld vermeden kunnen worden. Zo mocht de tijdens het incident aanwezige familie van de man niet met hem praten om hem te overtuigen het wapen neer te leggen. "Die mensen hebben die kans niet gekregen. Ze zijn letterlijk aan de kant geduwd, de mond gesnoerd en niet gehoord", zegt advocaat Joris Van Cauter.

"Men heeft ervoor gekozen om in een scenario van "bevelen, bevel niet opgevolgd, schieten" te stappen, voegt hij eraan toe. Volgens Van Cauter had de man ook geen echt wapen vast.

De familie van de man dient daarom een klacht in tegen de politie wegens buitensporig geweld. De politie was zelf ook al met een onderzoek gestart naar de omstandigheden van de schietpartij, een standaardprocedure weliswaar. Het parket laat weten dat dat onderzoek grondig zal gevoerd worden.