Filipijnen blijven toegewijd aan VN, "ondanks talrijke frustraties"

De Filipijnen zullen de Verenigde Naties niet verlaten. Dat heeft de Filipijnse minister van Buitenlandse Zaken verduidelijkt. Gisteren nog had de Filipijnse president Duterte ermee gedreigd de VN de rug toe te keren. Wel zei de minister dat zijn land erg gefrustreerd is over het beleid van de VN.
Archieffoto van de Filipijnse buitenlandminister met zijn Amerikaanse ambtsgenoot

"We blijven toegewijd aan de Verenigde Naties, ondanks onze talrijke frustraties met deze internationale organisatie", aldus minister Perfecto Yasay tijdens een persconferentie. Hij probeert zo de gemoederen te sussen na de bijzonder striemende kritiek van de controversiële president Duterte aan het adres van de VN.

Duterte is niet gediend met de kritiek van de VN en de Verenigde Staten op de manier waarop onder zijn beleid op grote schaal drugshandelaars zonder vorm van proces worden doodgeschoten. Tijdens een bijzonder vurige speech gisteren haalde hij erg uit naar de VN. Volgens hem is de organisatie "nutteloos" en "dom" en kan de organisatie geweld en oorlog niet voorkomen. Duterte liet verstaan de VN te willen verlaten en riep ook China en de Afrikaanse landen op om een eigen wereldorganisatie te vormen.

Maar de Filipijnen zullen dus tot nader order de VN niet verlaten. "De verklaring van de president is een uitdrukking van diepe ontgoocheling en frustratie", verduidelijkte de Filipijnse minister van Buitenlandse Zaken nog.