Iraakse politie houdt 12-jarige zelfmoordenaar tegen

Er is een video opgedoken waarin te zien is hoe politieagenten in de Iraakse stad Kirkuk een jongen met een bommengordel tegenhouden. Ze kunnen hem ontdoen van zijn moordende gordel en arresteren hem. Daarna wordt de bom gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Alles wijst erop dat de jongen was gerekruteerd door terreurgroep IS.

De jongen barst in tranen uit op het moment dat hij door de politie wordt onderschept. Tot nader order is het niet helemaal duidelijk of hij op eigen houtje handelde, dan wel of hij door IS was gerekruteerd. Volgens een aantal bronnen was de jongen eerder ontvoerd door gemaskerde mannen en hebben zij hem mogelijk verplicht een bommengordel te dragen.

Enkele uren eerder had een zelfmoordterrorist nog toegeslagen aan een sjiitisch heiligdom in Kirkuk. Daarbij zijn drie doden gevallen.

In elk geval lijken de beelden de these te bevestigen dat IS een nieuwe strategie toepast waarbij kinderen worden ingezet om terreuraanslagen te plegen. Eerder lanceerde de terreurorganisatie al een app voor de zogenoemde "welpen van het kalifaat", waarbij kinderen worden geïndoctrineerd. Er zijn ook al beelden verspreid waarop te zien is hoe kinderen training krijgen en executies moeten uitvoeren.