Jonge haatzaaier internetvideo en ouders opgepakt voor verhoor

In Verviers is de jongen van 17 opgepakt die in een video opriep om christenen te vermoorden. Na verhoor is hij vrijgelaten. Ook zijn ouders zijn opgepakt voor verhoor. Dat gebeurde gisteren bij hun terugkeer in het land na een vakantie in Marokko. De vader van de jongen is een radicale imam.

Begin deze maand is op een Franse website een video verschenen waarin te zien was hoe een jongeman in de straten van Verviers rondliep en daarbij oproepen lanceerde om christenen te vermoorden.

Het gerecht stelde een onderzoeksrechter aan die vaststelde dat het om een jongen van 17 ging. Tot nu toe verbleef hij samen met zijn ouders op vakantie in Marokko. Bij zijn terugkeer in België gisteren is hij meteen opgepakt en meegenomen voor verhoor. Nadien is hij weer vrijgelaten. Hij moet wel nog voor de jeugdrechter verschijnen.

Ook de ouders van de jongen zijn opgepakt. Zij worden nog verhoord. De vader is Shayl Alami, ook wel gekend als El Alami Amaouch en Alami abu Hamza. Hij is een radicale imam en Nederlands staatsburger. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft al herhaaldelijk geprobeerd hem het land uit te zetten. Dat is nog niet gebeurd omdat nog een beroepsprocedure loopt.

Theo Francken over het dossier van de imam (08/08/2016):