KBC laat spaarrente voor bedrijven zakken naar nul procent

KBC verlaagt vanaf 23 oktober de rente op spaarrekeningen voor bedrijven naar nul procent. De bank vormt dan de gewone spaarrekeningen van rechtspersonen om naar niet-gereglementeerde spaarrekeningen, en kan zo onder de wettelijke ondergrens van 0,11 procent rente duiken. Dat meldt spaargids.be en is bevestigd aan VRT Nieuws. Voor particulieren verandert er niets.
Reporters / Arnaud Ostrowski

De voorbije weken heeft KBC al zijn klanten-rechtspersonen schriftelijk verwittigd dat hun spaarrekening wordt omgevormd naar een niet-gereglementeerde rekening. "Er bestaat namelijk geen wettelijke verplichting om een gereglementeerde spaarrekening aan te bieden aan rechtspersonen", klinkt het bij de bank. Het gaat dan om spaarrekeningen van bedrijven die werken als een vennootschap (zoals een zelfstandige die werkt met een bvba) of overheidsinstellingen.

Tegelijk verlaagt KBC ook de rente op die rekeningen tot nul procent. Dat is namelijk mogelijk bij een niet-gereglementeerde spaarrekening. Bovendien volstaat de simpele omvorming naar zo'n rekening om onder de wettelijke verplichting van 0,11 procent rente te komen."Wettelijk kan dat", verduidelijkt KBC.

Voor de spaarrekeningen van particulieren klanten verandert er evenwel niets. Zij krijgen nog steeds de 0,01 procent basisrente en 0,10 procent getrouwheidspremie.

"Boze klanten kunnen rekening stopzetten"

Dat KBC nu voor professionelen overschakelt op een niet-gereglementeerde spaarrekening, heeft ook andere - fiscale - gevolgen. Zo zal de roerende voorheffing 27 procent bedragen in plaats van 15 procent. "Maar aan de huidige lage rente is die impact te verwaarlozen", meldt KBC. De toegelaten verrichtingen en de depositogarantie blijven overigens wél gelijk.

Hoe dan ook reageren ondernemers bijzonder boos. "Dit is een lepe truc die ons geld kost", klinkt het. Volgens KBC kunnen ontevreden klanten ervoor kiezen om hun spaarrekening kosteloos te beëindigen. "Maar wij zouden het betreuren als klanten zouden weglopen", zegt KBC-woordvoerster Viviane Huybrecht. "Wij zitten niet alleen met deze lage rente. Dit geldt voor alle banken, en tussen ons en de andere banken is er heel weinig verschil."

De spaarrekeningen voor rechtspersonen vormen overigens maar een kleine minderheid (3 procent) van de spaarrekeningen bij de KBC. De rest zit bij particulieren.

Laag renteklimaat

Reden voor de renteverlaging is het huidige renteklimaat, verantwoordt KBC. Banken moeten momenteel namelijk betalen om hun geld bij de Europese Centrale Bank (ECB) te parkeren. "Vandaag belegt KBC zijn liquiditeiten die niet aangewend kunnen worden voor kredieten, bij de Europese Centrale Bank aan negatieve rentes. Als bank moet KBC dus zelf negatief beleggen. En daar komen bovenop nog een aantal taksen", aldus woordvoerster Viviane Huybrecht.

Volgens Kristof De Paepe van Spaargids.be zijn er nog heel wat andere banken die niet-gereglementeerde spaarrekeningen aanbieden. Maar volgens de gespecialiseerde spaarsite is KBC de enige bank die zijn spaarders nul procent biedt. Of andere banken de strategie van KBC zullen volgen, is nog niet bekend. "Maar het valt te vrezen dat dit het begin vormt van een nieuwe reeks rentedalingen", aldus De Paepe.

Een negatieve rente - waarbij bedrijven zouden moeten betalen om hun geld bij KBC te plaatsen - is "voorlopig niet aan de orde". Voor enkele hele grote institutionele klanten gebeurt dit wel al. Hoe de situatie verder zal evolueren, is nog koffiedik kijken. "We volgen de situatie van de lage rentevoeten de komende maanden op de voet op", aldus nog woordvoerster Viviane Huybrecht van KBC.

Meest gelezen