Kinderkamikazes: een nieuwe terreurtactiek

De laatste jaren worden kinderen of adolescenten alsmaar vaker ingezet om zelfmoordaanslagen te plegen. Afgelopen weekend was er nog de aanslag in het zuiden van Turkije, maar eerder kregen onder meer Nigeria, Afghanistan, Syrië, Irak, Jemen en Israël te maken met deze vorm van terreur.

Zaterdag maakte de Turkse president Recep Tayyip Erdogan bekend dat de bloedige aanslag in Gaziantep, in het zuiden van Turkije, gepleegd is door een zelfmoordterrorist van 12 à 14 jaar oud.

In Nigeria bedient terreurgroep Boko Haram zich al langer van kinderen om terreur te zaaien. Volgens Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, werden er in 2014 vier kinderen ingezet bij zelfmoordaanslagen. In 2015 waren dat er maar liefst 44.

In Afghanistan blies een adolescent zich in 2012 op in de buurt van het NAVO-hoofdkwartier in de hoofdstad Kaboel. Daarbij vielen toen zes doden. In 2016 meldden de autoriteiten dat ze in 2014 hebben kunnen verhinderen dat een 15-jarige een zelfmoordaanslag zou plegen in opdracht van de taliban. Sindsdien worden in het land geregeld adolescenten gearresteerd vóór de taliban hen zouden inzetten.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten rekruteert terreurgroep IS meer en meer kinderen om aanslagen te plegen. Vorig jaar zijn in Syrië minstens 18 kinderen ingezet om een zelfmoordaanslag te plegen.

In Irak gebruikt IS een gelijkaardige tactiek. Daar worden "grote aantallen kinderen" gerekruteerd, onder wie ook kinderen met een handicap. Zij worden gebruikt als kamikazes of als menselijk schild. Daarnaast moeten velen ook "dienstdoen" als seksslavin.

In Jemen, waar enorm veel wapens onder de bevolking circuleren, leren jongens al heel vroeg met wapens omgaan. Zowel de Jemenitische regering als de Houthi-rebellen bedienen zich van tieners om elkaar te bekampen.

Israël krijgt ook geregeld te maken met zelfmoordacties door kinderen. Radicale Palestijnse bewegingen als Hamas, Islamitische Jihad of andere militante groeperingen organiseren zogenoemde zomerkampen waar Palestijnse kinderen een anti-Israëlische ideologie worden ingeprent. Tijdens het eerste decennium van de 21e eeuw hebben Palestijnse kinderen/jongeren 16 zelfmoordaanslagen uitgevoerd. De jongste maanden hebben tientallen Palestijnen aanvallen met een mes uitgevoerd in Israël. De meeste daders, van wie de jongste amper elf was, zouden op eigen houtje hebben gehandeld.