KU Leuven gaat gokgedrag tegen met nieuwe giscorrectie

De KU Leuven rolt vanaf komend academiejaar een nieuw systeem van giscorrectie uit bij meerkeuzevragen op examens. Dat schrijft De Morgen. Voortaan zullen studenten ook kunnen aantonen welke antwoorden volgens hen zeker foutief zijn. Op die manier zullen ze nog een deel van de punten kunnen krijgen. "Studenten kunnen zo veel beter hun echte kennis aantonen", klinkt het.
© Peter M Fisher - www.belgaimage.be

Bij het traditionele systeem van giscorrectie krijgen studenten bij een fout antwoord niet alleen nul op het rekest, er wordt ook een punt afgetrokken. Dat systeem ligt al een tijdje onder vuur omdat het nadelig is voor risicoschuwe studenten. Daarom heeft de universiteit van Leuven een nieuw systeem uitgewerkt.

"Als je het antwoord zeker weet, dan duid je dat aan en werkt het systeem zoals vroeger. Maar een student kan ook aanduiden welke antwoorden hij zeker weet die niet kunnen. Dat is het eliminatiesysteem", legt onderzoeker Tinne De Laet van de KU Leuven uit.

"Als er bijvoorbeeld vier mogelijke antwoorden zijn, kan een student dan aanduiden welke twee opties volgens hem zeker fout zijn. Dan blijven er nog twee mogelijke antwoorden over. Als het juiste antwoord daar bij zit, kan krijgt de student nog een deel van de punten."

"Studenten niet meer gedwongen om te gokken"

Volgens de KU Leuven is het voordeel van het nieuwe systeem duidelijk. "Studenten kunnen veel beter hun echte kennis aantonen. Ze worden niet meer gedwongen om te gokken of om te kiezen om het antwoord blanco te laten. Dat is voor ons belangrijk, want gokken is ongewenst gedrag", zegt onderzoeker De Laet.

De universiteit heeft het afgelopen jaar uitgebreid geëxperimenteerd met het nieuwe systeem, en de bevindingen onder de studenten waren positief. "We gaan vanaf komende academiejaar elke docent de kans geven om voor het nieuwe systeem te opteren en intussen kijken we hoe we dit verder kunnen ondersteunen", aldus Tinne De Laet.

De universiteit van Gent besliste vorig jaar om de giscorrectie volledig af te schaffen. "We hebben ook dat systeem nauwkeurig bestudeerd, maar aan de UGent moet je dan wel meer dan de helft van de vragen juist hebben. Elke student wordt zo gedwongen om te gokken, je moet op elke vraag een antwoord geven. Dat gedrag willen wij niet stimuleren", legt De Laet uit.