Londen wil moslimextremisten in de gevangenis isoleren

De Britse minister van Justitie Elizabeth Truss wil extremistische gevangenen voortaan gescheiden van andere gedetineerden opsluiten. Ze wil zo verhinderen dat islamistische extremisten "giftige ideologie" verspreiden onder de gevangenen. Dat heeft Truss gezegd tegen de Britse omroep BBC.

Truss reageert op onderzoek waaruit blijkt dat moslimextremisme in Britse gevangenissen een steeds groter probleem vormt. "Zelfbenoemde emirs" zouden andere gevangenen achter tralies radicaliseren en steun werven voor de terreurorganisatie IS, staat in het rapport.

Over eenzame opsluiting sprak Truss niet. "Bijzonder radicale extremisten" moeten voortaan wel met een beperkt aantal op speciale afdelingen in verschillende gevangenissen ondergebracht worden. Bovendien moeten extremistische geschriften uit de gevangenisbibliotheken verbannen worden en aalmoezeniers strenger gecontroleerd worden.

Pas vorige week had een rechtbank in Groot-Brittannië een vonnis tegen een islamistische haatprediker bekendgemaakt. Anjem Choudary (49) zou verschillende veroordeelde terroristen beïnvloed hebben. Volgens mediaberichten staat hem een jarenlange gevangenisstraf te wachten. 

De plannen van Truss worden niet overal positief onthaald. Ten tijde van het Iers Republikeins Leger zijn gevangen leden ook apart gezet, en dat kweekte alleen meer radicalisme, waarschuwt de Prison Reform Trust.