Motief Ukkelse steekpartij nog altijd niet bekend

De motieven van de vrouw die drie mensen neerstak, zijn nog altijd niet bekend. Ze ligt nog steeds in het ziekenhuis en moet nog verhoord worden. Er komt ook een onderzoek naar het geweld dat de politie gebruikte.
Aurore Belot

Volgens bronnen bij het onderzoek kampte de vrouw met psychische problemen en is er geen sprake van een terreurdaad. "Het is een heel verward mens", zei een ooggetuige vanop de bus tegen tv-collega Luc De Smet. Volgens het parket gaat het om een 52-jarige vrouw van Filipijnse origine, maar duidelijkheid over haar motieven is er dus nog niet.

Omdat de vrouw nog steeds (lichtgewond) in het ziekenhuis ligt heeft de onderzoeksrechter nog altijd niet beslst of de vrouw onder aanhoudingsmandaat geplaatst wordt. Eerst moet ze verhoord worden, en dat lukt vooralsnog niet.

Om een nog onbekende reden kreeg de vrouw het in een MIVB-bus aan de stok met twee andere passagiers, waarop ze hen aanviel met een mes. Even later stapte ze de bus uit. In een hamburgerrestaurant stak ze een derde slachtoffer in de rug. Welk mes ze gebruikte, is nog niet duidelijk.

De lokale politie kon haar overmeesteren, maar dat had wel wat voeten in de aarde. Eerst werd pepperspray gebruikt, daarna gebruikten de agenten een vuurwapen. De vrouw werd daarbij geraakt in de arm en het bovenlichaam. 

"Aangezien de dame de bevelen van de politie niet opvolgde, was de politie genoodzaakt hun vuurwapen te gebruiken om de dame te neutraliseren", zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch.

Noch de vrouw noch de slachtoffers zijn zwaargewond, bevestigt het parket. Er wordt nu een onderzoek geopend naar het geweld dat de agenten gebruikten, maar dat behoort tot de standaardprocedure.