Ook Kris Peeters houdt niet meer vast aan begrotingsevenwicht in 2018

Na de N-VA en de MR zegt nu ook CD&V dat de begrotingssanering de jobcreatie en de prille groei niet mag fnuiken. Dat blijkt uit uitspraken van vicepremier Kris Peeters (CD&V) in De Standaard. Open VLD blijft beducht voor een te lakse houding. N-VA-minister van Financiën Johan Van Overtveldt houdt vast aan een evenwicht.

Om de begroting op de rails te houden, moet de federale regering volgens het monitoringcomité dit en volgend jaar op zoek naar 2,4 miljard euro. De afspraken met Europa houden in dat ons land in 2018 opnieuw met een structureel begrotingsevenwicht aanknoopt. Vraag is of te scherp saneren het prille economische herstel niet zal dwarsbomen.

"Als minister van Werk en Economie ben ik bezorgd dat besparingen gaan wegen op de groei en de jobcreatie", zegt minister Kris Peeters (CD&V) in De Standaard. Hij wil dat minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) en minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) duidelijk maken of 2018 het streefdoel blijft. "Want zij zullen de begroting moeten verdedigen bij Europa".

Van Overtveldt: "Evenwicht blijft uitgangspunt"

De reactie van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) liet niet lang op zich wachten. Voor hem blijft een structureel begrotingsevenwicht in 2018 het uitgangspunt. "Een koerswijziging kan alleen als de volledige regering daar achter staat", zegt de minister. "Als je het overheidsbeslag ziet in ons land, moet er nog ruimte zijn om efficiënter te werken."

Bij vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) is eenzelfde geluid te horen: "Het overheidsbeslag blijft heel hoog. Je gaat mij niet vertellen dat er geen ruimte meer is om slim te besparen", luidt het. Volgens De Croo blijft 2018 tot nader order de afspraak, al houdt hij een slag om de arm. "We hebben altijd gezegd dat het ons in de eerste plaats te doen is om hervormingen die goed zijn voor de jobcreatie en de groei."