Poetin-"dubbelganger" vraagt asiel aan in Oekraïne

De Russische activist Roman Roslovtsev heeft asiel aangevraagd in Oekraïne. Roslovtsev is geen onbekende in Moskou. Hij werd al verschillende keren opgepakt omdat hij actievoerde op het Rode Plein met een Poetin-masker op.
Roslovtsev werd al verschillende keren opgepakt op het Rode Plein.

De Oekraïense douane maakte bekend dat een beroemde Russische schrijver en publiek figuur die bekend staat voor protestacties, asiel heeft aangevraagd, zonder Roslovtevs naam te noemen. Roslovtsev zou via Wit-Rusland Oekraïne zijn binnengekomen.

Roslovtsev zelf vertelde volgens de BBC aan een lokaal televisiestation dat hij asiel heeft aangevraagd omdat hij vervolgd wordt door de Russische geheime dienst. De asielaanvraag wordt nu onderzocht door de Oekraïense migratiedienst.

De 36-jarige activist werd in Moskou al negen keer opgepakt en opgesloten omdat hij actievoerde op het Rode Plein met een masker van de Russische president Vladimir Poetin.

Volgens de Russische autoriteiten overtrad Roslovtsev met zijn acties de Russische wetten die protest op straat regelen. Rolovtsev zegt dan weer dat hij net tegen die "absurde wetten" protesteert. Artikel 212.1 bijvoorbeeld laat de autoriteiten toe om mensen die de protestwetten overtreden, vijf jaar in de cel te gooien.

Roslovtsev voert daarnaast ook actie tegen de Russische inmenging in Oekraïne.