Toots Thielemans is overleden

Jazzmuzikant, componist en mondharmonicaspeler Toots Thielemans is vanmorgen overleden. Hij was 94 jaar.

"Hij lag sinds vorige maand in het ziekenhuis omdat hij gevallen was", zegt zijn manager Veerle Van de Poel, die erg aangeslagen is. "Hij was aan het recuperen, maar hij is overleden in zijn slaap. Hij is overleden door ouderdom, zijn lichaam was gewoon op. Ik zal me hem herinneren als een heel sterk man."

Thielemans is een van de weinige Belgische muzikanten die wereldwijd bekend raakten. Zijn compositie "Bluesette" is een jazz-klassieker.

Hij begon als accordeonspeler en gitarist, maar brak door op mondharmonica. Hij componeerde muziek voor films, onder meer "Midnight cowboy" en "Turks fruit" en voor tv-reeksen als "Witse" en "Baantjer". Zijn optreden op Jazz Middelheim was een jaarlijkse klassieker.

In zijn woonplaats Terhulpen wordt een rouwregister geopend in de "Espace Toots". De stad Brussel laat vanavond om 18 uur als eerbetoon zijn muziek weerklinken op de Grote Markt.

Meest gelezen