Twijfels over leeftijd van dader aanslag in Turkije

Twee dagen na de bloedige zelfmoordaanslag in de Turkse stad Gaziantep zegt premier Binali Yildirim dat de Turkse autoriteiten helemaal niet weten wie de dader is. Nochtans had premier Recep Tayyip Erdogan zaterdag nog gezegd dat de dader 12 à 14 jaar oud was.

"We kunnen op geen enkele manier nagaan wie de dader van de aanslag was: een kind of een volwassene, al dan niet in opdracht van een organisatie", zegt Yildirim vandaag. Nochtans beweerde president Erdogan zaterdag stellig dat de dader 12 à 14 jaar was en allicht in opdracht van terreurgroep IS handelde.

De Arabische nieuwszender Al Jazeera meldt op gezag van de Turkse krant Hürriyet dat de dader vergezeld werd door twee volwassenen. Hürriyet baseert zich op de verklaringen van veiligheidsfunctionarissen die beelden van bewakingscamera's zouden hebben bekeken.

Bij de aanslag op de trouwpartij in Gaziantep vielen 54 dodelijke slachtoffers. Het is niet onwaarschijnlijk dat IS ervoor verantwoordelijk is, want Gaziantep ligt aan de grens met Syrië, niet ver van gebied dat onder controle van IS staat. Er is overigens ook nog geen opeising.

Erdogan heeft veel vijanden

Turkije maakt de afgelopen jaren erg woelige tijden door. Dat heeft enerzijds te maken met de oorlog in buurland Syrië, waar president Erdogan eigenlijk tot op vandaag wazig blijft over de koers die hij zijn land hier wil laten varen: voor of tegen de Syrische president Assad, voor of tegen de verschillende rebellengroeperingen die vaak erg fundamentalistische inspiratiebronnen hebben, al dan niet als bondgenoot van de NAVO tegen IS, of al dan niet als bondgenoot van Assad tegen de rebellengroepen.

In elk geval is Ankara erg duidelijk over de positie van de Koerdische rebellen in Syrië: die moet liefst zo zwak mogelijk zijn. Erdogan is als de dood dat een te sterke Koerdische positie in Syrië de positie van de Koerden in eigen land zou kunnen versterken. Daarom blies Turkije de wapenstilstand met de Koerdische rebellen van de PKK op en pakt het Turkse leger de PKK weer keihard aan.

Al wie de PKK niet verwerpt zoals Turkije, krijgt de toorn van Ankara over zich heen. Zo heeft minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu de Turkse ambassadeur in Oostenrijk teruggeroepen. Turkije is woest over een steunbetoging in Oostenrijk aan de PKK, dat het als een terreurorganisatie bestempelt.

In de eerste plaats probeert president Erdogan allicht vooral zijn eigen machtspositie te consolideren of nog verder uit te breiden. Daarbij lijkt hij voortdurend af te wegen wie daarvoor de beste bondgenoot kan zijn. Dat is in elk geval zeker predikant Fethullah Gülen niet, die er door Erdogan van beschuldigd wordt achter de mislukte coup van 15 juli te zitten. Ook van dat laatste heeft Ankara nog altijd geen harde bewijzen voorgelegd.