Winnaar Gouden Palm opent Film Fest Gent

"I, Daniel Blake" van de Britse cineast Ken Loach zal op 11 oktober Film Fest Gent openen. Op het filmfestival van Cannes kreeg de film de Gouden Palm.
In Cannes kreeg Ken Loach de Gouden Palm voor "I, Daniel Blake"

De 80-jarige Loach zal in oktober voor de derde keer te gast zijn op het Gentse filmfestival. Zijn recentste film "I, Daniel Blake" vertelt het verhaal van de 59-jarige Daniel Blake, een timmerman in het noordoosten van Engeland. Voor het eerst in zijn leven heeft hij hulp van de overheid nodig omdat hij ziek is, het startpunt van een trip door de bureaucratie van het huidige Groot-Brittannië.

Artistiek directeur van Film Fest Gent Patrick Duynslaegher is "zeer verheugd" deze film als openingsfilm te kunnen tonen. "Al een halve eeuw lang getuigt Ken Loach in zijn films over onrechtvaardigheid en sociale ongelijkheid, maar toont hij ook de moed en de solidariteit van de armen en verdrukten."

"Deze film is een noodkreet, maar ook een hartverscheurend menselijk drama over moed, zelfrespect en samenhorigheid. Een bijzonder relevante, warme en genereuze film in deze neoliberale tijden van overheidsbezuiniging en falend beleid."

"I, Daniel Blake" zal deelnemen in de sectie Galas & Specials, langverwachte films die worden vertoond nog voor ze in de Belgische zalen verschijnen.

In de Officiële Competitie treedt onder meer de Brits-Belgische film "A quiet passion" aan, met "Sex and the city"-actrice Cynthia Nixon. Ook "Neruda" zal te zien zijn op Film Fest Gent, een film over de bekende Chileense dichter Pablo Neruda, met onder meer de Mexicaanse acteur Gael García Bernal. Ook de animatiefilm "Mijn naam is Courgette" van Claude Barras, welgesmaakt op het filmfestival van Cannes, komt aan bod.

De 43e editie van Film Fest Gent gaat van start op 11 oktober 2016 en loopt tot en met 21 oktober 2016. Het volledige programma wordt bekendgemaakt op 22 september.