"Spoed 24/7" geeft een unieke blik achter de schermen bij de spoedgevallendienst

"Nog nooit was reality zo écht", zegt Stef Soetewey van het productiehuis 100.000Volts.TV over de nieuwe documentaire reeks "Spoed 24/7" die volgende week maandag start op Eén. De reeks werd opgenomen in het Universitair Ziekenhuis Gasthuisberg in Leuven.

Voor de Vlaamse tv-wereld gaat het om een primeur: de reeks werd gefilmd met 60 vaste camera's die opgehangen werden in de spoedafdeling. Achter de behandelruimtes van de spoed werd ook een heuse regiekamer geïnstalleerd waar de 60 camera's werden bediend. De opnames duurden 6 weken.

"We hadden na die zes weken filmen 8.000 uur materiaal", zegt Stef Soetewey. "Van de 380 cases die we gefilmd hebben, worden er uiteindelijk 100 gebruikt. We begonnen pas te filmen wanneer een patiënt, of zijn familie, toestemming had gegeven. Achteraf konden alle patiënten ook hun verhaal bekijken en beslissen wat wel of niet werd uitgezonden."

Professor Sandra Verelst en hoofdverpleegdkundige Peter Deboutte van het UZ Leuven zijn erg blij dat de reeks de realiteit van het werk op hun afdeling toont, met de lach en de traan die erbij horen, het slagen en het falen, het informeren, het troosten en ondersteunen van de patiënten en hun familie.

"En toch stelt de documentaire vooral de patiënt centraal", zegt prof. Verelst. "Dat was een van onze voorwaarden. Plus de afspraak dat onze spoeddienst nooit verstoord mocht worden door de opnames. En hoewel we eerst erg kritisch stonden tegenover die tv-mensen blijken ze zich zeer goed aan de afspraken te hebben gehouden."

"Spoed 24/7" vanaf maandag 29 augustus om 20.40 uur op Eén.