Al 22 ton cocaïne in beslag genomen in ons land dit jaar

De douane heeft dit jaar al bijna 22 ton cocaïne in beslag genomen in ons land. Dat is nu al 36% meer dan heel vorig jaar. De grootste drugsvangsten gebeurden deze zomer, vooral in de haven van Antwerpen.

Onder meer een betere risicoanalyse en internationale samenwerking liggen aan de basis van de recordvangst. De cocaïne werd telkens gevonden in sporttassen die verstopt zaten in gewone containerladingen. "Naast alle mogelijke modus operandi die we tot nu toe kennen stelt de douane vast dat de smokkelorganisaties overstappen op steeds meer gesofisticeerde verbergwijzen: cocaïne gemixt met legale goederen zoals vispoeder of verborgen in marmeren rotsblokken of in houten balken", zegt Kristian Vanderwaeren, administrateur-generaal van de Douane en Accijnzen.

Ter vergelijking. In 2015 werd in ons land 15,9 ton cocaïne in beslag genomen, in 2014 8,3 ton, in 2013 4,7 ton en in 2012 18 ton.