Bijna 8.500 boetes voor weggebruikers die dienstverlening De Lijn hinderen

De Lijn heeft op tien maanden tijd 8.440 boetes uitgedeeld aan weggebruikers die haar dienstverlening hinderen. Meer dan vier op de vijf van die boetes waren voor mensen die parkeerden op een bushalte. Touring betwist echter of De Lijn dat wel mag.

Sinds 1 september 2015 staat De Lijn zelf in voor de inning van de zogenaamde verkeers-pv's. Het gaat om inbreuken die de dienstverlening van De Lijn hinderen of belemmeren. Zo'n overtreding wordt bestraft met een boete van 107 euro. Van september 2015 tot en met juni 2016 schreef De Lijn 8.440 boetes uit, goed voor iets meer dan 900.000 euro.

Vier vijfde van die boetes was voor mensen die parkeren op een halte. "Dat creëert een gevaarlijke situatie voor de reizigers die willen uitstappen. Omdat de bus dan niet vlakbij de stoep kan stoppen, kunnen de uitstappende reizigers worden aangereden door een (brom)fietser die passeert tussen de bus en de stoep", zegt De Lijn. Aan een halte geldt een parkeerverbod voor 15 meter of ongeveer drie parkeerplaatsen aan weerskanten van de haltepaal.

Touring: dat mag niet

De Lijn mag echter geen 107 euro boete vragen voor overtredingen waar de politie maar een boete van 55 euro voor uitschrijft. Dat zegt Touring. Volgens de mobiliteitsorganisatie maakt wie zijn of haar boete aanvecht een grote kans om van de rechtbank gelijk te krijgen.

Volgens de mobiliteitsorganisatie heeft De Lijn niet de bevoegdheid om hogere boetes te eisen omdat het gaat om overtredingen van het verkeersreglement: en dat is federale, en dus geen Vlaamse materie.

Touring stelt dat, diegene die op basis van dit bevoegdheidsconflict, zijn of haar boete aanvecht, grote kans maakt om van de rechtbank gelijk te krijgen.