Duitse cineaste Maren Ade wint Fipresci-prijs 2016

De Duitse cineaste Maren Ade krijgt de Grote Prijs 2016 van het internationale verbond van filmjournalisten voor haar komedie "Toni Erdmann". De prijs wordt op 16 september uitgereikt tijdens de opening van het Filmfestival van San Sebastian.

"Toni Erdmann" haalde het van twee Amerikaanse films, Charlie Kaufmans "Anomalisa" en "Paterson" van Jim Jarmusch. De Grote Prijs van Fipresci wordt sinds 1999 jaarlijks toegekend. De achttiende editie is meteen de eerste met een vrouwelijke winnaar. Ades naam prijkt nu in een lijstje met ronkende namen als Godard, Haneke, Mungiu, Kaurismäki en Paul Thomas Anderson.

"Toni Erdmann", over een zestiger die zijn dochter, een zakenvrouw, in Roemenië gaat bezoeken, is Ades derde langspeelfilm. De bijna drie uur lange film wordt geprezen als "een ongelooflijk ontroerende, grappige en verfrissende kijk op de (on)zin van het leven, onze wildkapitalistische maatschappij en de waarde van de empathie".

Met haar debuut "Der Wald vor lauter Bäumen" won zij reeds de speciale prijs op het indie-festival Sundance. Haar tweede film, "Alle Anderen", won twee zilveren Beren op de Berlinale van 2009.