Gooien e-mails Clinton dan toch roet in het eten?

Een Amerikaanse rechter heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken de opdracht gegeven om bijna 15.000 e-mails van de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton te onderzoeken. Daarmee krijgt het e-mailschandaal rond Clinton toch nog een vervelend staartje, want de verkiezingen zijn niet ver meer.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Hillary Clinton kwam in nauwe schoentjes toen gebleken was dat ze een privéserver had gebruikt om mails te sturen en ontvangen toen ze minister van Buitenlandse Zaken was van 2009 tot 2013. Het FBI oordeelde dat ze niks illegaals gedaan had, maar dat ze wel "extreem onvoorzichtig" was geweest. Vorige maand besliste de minister van Justitie dan dat ze niet vervolgd zou worden.

Daarmee leek de kous af, maar nu zijn er dus blijkbaar nieuwe e-mails opgedoken. Het gaat om 15.000 e-mails die de Amerikaanse inlichtingendienst FBI ontdekte, toen ze haar zaak onderzochten. Een rechter heeft nu beslist dat het ministerie van Buitenlandse Zaken de e-mails moet onderzoeken.

Het ministerie is daar naar eigen zeggen al mee bezig. Een woordvoerder laat weten dat het nog niet duidelijk is om hoeveel werkgerelateerde e-mails het gaat en ook niet hoeveel e-mails effectief nieuw zijn.

Voor Clinton komt dit nieuwe onderzoek bijzonder ongelegen. Haar rivaal Donald Trump was er als de kippen bij om Clinton weer als een crimineel af te schilderen en bovendien komen de verkiezingen van 8 november steeds dichterbij. De kans lijkt reëel dat minstens een deel van de "nieuwe" e-mails voor de verkiezingen het daglicht zullen zien, al is het natuurlijk lang niet zeker dat dat Clinton ook in nauwe schoentjes zal brengen.