Grootste parel ter wereld ligt 10 jaar onder matras van visser

Op de Filipijnen is een natuurlijke parel opgedoken van wel 34 kilo. Daarmee is het de grootste ooit in zijn soort. Naar schatting is het ding 88 miljoen euro waard. Opvallend: de joekel is al tien jaar geleden ontdekt door een visser die 'm al die tijd onder zijn matras bewaarde.

30 bij 60 centimeter groot en een gewicht van wel 34 kilo: dat zijn de maten van de natuurlijke parel die een anonieme visser op het Filipijnse eiland Palawan in de toeristische dienst van de hoofdstad Puerto Princesa heeft binnengebracht.

Hij ontdekte de reus al tien jaar geleden toen het anker van zijn boot tijdens een storm op de zeebodem kwam vast te zitten. Hij dook naar beneden om het los te maken en zag dat het klem was komen te zitten tussen de kleppen van een doopvontschelp. Die nam hij mee naar het oppervlak waarna hij de parel ontdekte.

"We waren stomverbaasd"

Onbewust van de waarde van de parel, stopte de visser 'm bij wijze van geluksbrenger onder zijn matras. Daar bleef het ding al die tijd zitten tot een brand zijn houten huis eerder dit jaar vernielde. Hierop besloot hij de parel aan de toeristische dienst te overhandigen die 'm enkele dagen geleden aan de wereld heeft voorgesteld.

"We waren stomverbaasd", vertelt Aileen Cynthia Amurao van de toeristische dienst van Puerto Princesa. "We wachten op bevestiging van het Gemologist Institute (dat edelstenen bestudeert, nvdr.) en andere internationale autoriteiten." Naar schatting is de parel zo'n 88 miljoen euro waard.

Parel van Allah

Hoe dan ook meent Amurao dat Puerto Princesa het record van grootste natuurlijke parel op zijn naam kan schrijven. "We willen de parel op de Filipijnen houden en hopen dat hij meer toeristen naar de stad zal lokken."

Het record van grootste parel stond tot vandaag op naam van de parel van Allah, ook wel de parel van Laozi genoemd. Die werd in de jaren 30 ontdekt, eveneens voor de kust van Palawan. De parel van Allah heeft een diameter van "slechts" 24 centimeter en weegt 6,4 kilo.

Meest gelezen