Italiaanse tieners krijgen cultuurbon van 500 euro cadeau

Italiaanse tieners die dit jaar 18 jaar worden, krijgen van de regering een "cultuurbonus" van 500 euro cadeau. Daarmee kunnen ze boeken, filmtickets en tickets voor concerten, musea en nationale parken kopen. Cultuur is belangrijk, is de boodschap die de Italiaanse regering met het initiatief duidelijk wil maken.

Bijna 575.000 tieners komen in aanmerking voor de cultuurbonnen. Niet alleen Italianen, ook buitenlanders die in Italië wonen. Vanaf 15 september kunnen ze de 18app, een speciaal ontwikkelde applicatie, downloaden op hun smartphone. Daarmee kunnen ze vouchers downloaden die zowel online als aan de kassa kunnen worden gebruikt.

Het initiatief kost de Italiaanse regering 290 miljoen euro. Geld dat volgens regeringsfunctionaris Tommaso Nannicini goed is besteed. "Met de 18app brengen we een duidelijke boodschap", zegt hij in de krant Corriere della Sera. "Die van een gemeenschap die zijn jongeren als meerderjarigen verwelkomt door hen eraan te herinneren hoe belangrijk cultuur is, zowel voor persoonlijke verrijking als voor het versterken van het sociale weefsel."

"Het is ook de eerste keer dat geld voor cultuurbevordering niet langs allerhande bureaucratieën passeert, maar rechtstreeks gaat naar wat de jongeren kiezen."