Koning Albert II boos over "te laag" pensioen

Koning Albert II is niet tevreden over zijn pensioen en is daardoor sinds zijn troonsafstand zo goed als helemaal uit de publieke arena verdwenen. Dat is te horen in regeringskringen. Bij de RTBF doet ook oud-premier Elio Di Rupo (PS) hierover enkele opmerkelijke uitspraken.

923.000 euro. Die dotatie ontvangen koning Albert II en koningin Paola elk jaar sinds ze op 21 juli 2013 de fakkel aan hun zoon koning Filip doorgaven.

Dat bedrag is lager dan wat hen oorspronkelijk door toenmalig premier Di Rupo was beloofd, zo blijkt uit een interview in "Autopsies" op de RTBF. "Ik vond dat we koning Albert II dezelfde dotatie moesten toekennen als prinses Beatrix in Nederland", zegt hij. "Dat is een bedrag van de orde van 1,4 miljoen euro. Ik vond dit een passende erkenning voor zijn jarenlange werk. Hij heeft ten slotte het land gered."

De Croo en Vande Lanotte

Niet iedereen binnen de regering deelde die mening, zo onthult Di Rupo. "Tot mijn grote verbazing was Open VLD tegen", zegt hij. Vooral vicepremier Alexander De Croo vond het bedrag van 1,4 miljoen euro te hoog in besparingstijden. Ook vicepremier Johan Vande Lanotte (SP.A) had naar verluidt bezwaren.

"Tot mijn ongenoegen zijn we toen uitgekomen bij de dotatie die zijn zoon Filip als kroonprins kreeg", gaat Di Rupo verder. Met andere woorden: Filip nam als koning de dotatie van zijn vader over, Albert II nam de dotatie van zijn zoon ten bedrage van 923.000 euro over.

"Een kilte"

Volgens Di Rupo neemt koning Albert II het hem vandaag nog steeds kwalijk dat hij zijn woord niet heeft kunnen houden. De oud-premier heeft het over "een kilte" in hun relatie. Ze praten nog nauwelijks.

In regeringskringen is te horen dat de lagere dotatie de reden is waarom koning Albert II en koningin Paola sinds de troonsafstand nog nauwelijks in het openbaar zijn verschenen. Zelfs op de nationale feestdag vorige maand stuurden ze hun kat.