Kritische muurschildering van Banksy herleid tot brokstukken

Nadat ze al eens beklad was geweest, is een kritische muurtekening van de Britse straatartiest Banksy nu echt vernield. Het kunstwerk brokkelde uiteen toen bij een gevelrenovatie de pleisterlaag loskwam waarop het was geschilderd. "Per ongeluk", luidt het, maar daarover bestaan twijfels.

Heet kunstwerk verscheen twee jaar geleden op een muur in Cheltenham, Engeland. Rond een telefooncel schilderde Banksy drie geheime agenten die gesprekken in de cabine afluisteren.

Een niet mis te verstane verwijzing naar de afluisterpraktijken door westerse overheden die door klokkenluider Edward Snowden aan het licht waren gebracht. De locatie van het kunstwerk koos Banksy niet zomaar: ze ligt op nauwelijks enkele kilometers van de Britse inlichtingendienst.

Per ongeluk?

Op de sociale media circuleerden afgelopen weekend al foto's van het huis waarop het schilderij is aangebracht. Het zat verstopt onder zeildoeken en stond in de steigers, want er leken renovatiewerken aan de gang.

Maar bij het opknappen van de gevel kwam de pleisterlaag los en lag het kunstwerk van Banksy aan gruzelementen.

De eigenaar van het huis zegt dat hij in nauw overleg met de gemeente aan de gevelrenovatie was begonnen. Aan de BBC verzekerde hij dat het niet zijn bedoeling was om de Banksy, die ruim 1 miljoen euro waard is, van de muur te halen. "Ik wilde hem niet verkopen of zo", zegt hij.

De gemeente zal nu een onderzoek uitvoeren naar de manier waarop er met het kunstwerk is omgesprongen. Ze waarschuwt ook dat de brokstukken wegnemen een misdrijf is en als dusdanig zal worden behandeld.