Lesgeven met Pokémon Go? "Moet kunnen", zeggen onderwijskoepels

Leerkrachten die dat willen, mogen Pokémon Go als pedagogisch instrument in de les gebruiken. Dat zeggen Raymonda Verdyck van GO! en Lieven Boeve van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen in een reactie op een voorstel in die zin in Klasse.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Pokémon Go niet categoriek verbieden op school, maar het populaire spel desgewenst juist als pedagogisch hulpmiddel in de les integreren: dat is wat gameonderzoeker Jeroen Bourgonjon van UGent in Klasse suggereert in de aanloop naar het nieuwe schooljaar.

Bourgonjon geeft het voorbeeld van een geschiedenisles waarbij een leerkracht samen met zijn leerlingen via Pokéstops letterlijk op stap gaat en zo plekken met historische waarde aandoet. Het feit dat Pokémon evolueren kan dan weer een mooie illustratie zijn in de biologieles.

"Pedagogisch project verrijken"

Afgevaardigd bestuurder van het Gemeenschapsonderwijs (GO!) Raymonda Verdyck is het idee van Bourgonjon niet ongenegen. "Vanuit het GO! steunen we al langer het gebruik van nieuwe media om het pedagogisch project te verrijken", vertelt ze aan deredactie.be. "Scholen moeten individuele keuzes maken, maar als ook Pokémon Go het pedagogisch project kan verrijken, dan ben ik er zeker niet tegen."

"Sowieso is het belangrijk jongeren verantwoordelijk met nieuwe media en met smartphones te leren omgaan. De gsm moet soms ook gewoon uit kunnen."

"Pedagogische vrijheid van de scholen"

"Het Katholiek Onderwijs Vlaanderen doet geen algemene aanbevelingen hierover", zegt directeur-generaal Lieven Boeve op zijn beurt aan deredactie.be. "Dit behoort tot de pedagogische vrijheid van de scholen. Ze zijn niet verplicht aan een hype deel te nemen."

Toch wijst ook hij het voorstel van Bourgonjon niet van de hand. "Als een leerkracht zelf erg met het spel is vertrouwd en daar een educatief pakket rond wil bouwen, dan kan dat uiteraard. Maar ik heb even goed begrip voor scholen die Pokémon Go links laten liggen."