Merkel, Hollande en Renzi ontmoeten elkaar in "wieg van Europa"

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en de Italiaanse premier Matteo Renzi hebben vandaag een mini-top gehouden op het Italiaanse eiland Ventotene. Een top vol symboliek, die een voorbode is voor een najaar vol EU-diplomatiek.
AFP or licensors

De Europese Unie zit in moeilijk vaarwater. De Britten besloten om de Unie te verlaten, de Europese economie geraakt niet op toerental en de migratieproblematiek zaait verdeeldheid. Reden genoeg om de koppen bij mekaar te steken en dat deden Merkel, Hollande en Renzi vandaag op een unieke locatie.

De locatie was heel strategisch gekozen: het eiland Ventotene. Op dat eiland, door Renzi niet ten onrechte "de wieg van Europa" genoemd, werd het Manifest van Ventotene opgesteld. Het werd geschreven door gevangenen van de Italiaanse dictator Mussolini aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Het manifest roept op tot een federatie van Europese staten.

Hollande, Renzi en Merkel legden vandaag bloemen neer aan het graf van Altiero Spinelli, een van de auteurs van het manifest en dus ook een van de grondleggers van de Europese Unie. Speechen deden ze op het Italiaanse vliegdekschip Giribaldi, dat de reddingsoperaties van de EU op de Middellandse Zee coördineert.

"Betere coördinatie in strijd tegen terrorisme"

Ondanks de symbolen van eenheid waren de nationale thema's nooit ver weg in de toespraken van de staatsleiders. "Europa moet een veiligheidskader hebben", zei de Franse president Hollande. "We moeten onze grenzen kunnen beschermen en we willen een betere coördinatie in de strijd tegen terrorisme."

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel had het over terrorisme. "In het licht van islamitisch terrorisme en de burgeroorlog in Syrië, moeten we meer inzetten op interne en externe veiligheid. We moeten onze samenwerking op het vlak van defensie versterken en onze inlichtingendiensten moeten intensiever samenwerken."

Renzi, de problemen bij de Italiaanse banken indachtig, had het ook over economische samenwerking. Hij wil meer economische stimuli om jobs te creëren, vooral voor jongeren, en om investeringen aan te wakkeren.

Deze mini-top was een opstapje naar verdere diplomatieke gesprekken. Zo trekt Merkel straks nog naar Estland, Tsjechië en Polen. Daarna volgen er nog gesprekken met andere Oost- en Noord-Europese landen. In september is er ook nog een volwaardige EU-top in Bratislava.