Mijnwerkerskleindochter als president van de VS?

Hillary Rodham Clinton groeide dan wel op in een welvarende familie in een voorstad van Chicago, haar "roots" gaan eerder terug naar de ellende van mijnwerkersdorpen in Wales en het noorden van Engeland. Of hoe zwart mijnstof op enkele generaties plaats maakte voor het Witte Huis.

Toen ze pas First Lady was geworden in 1993, hield de presidentsvrouw vast aan haar geboortenaam Rodham die ze duidelijk voerde voor die van haar echtgenoot Bill Clinton. Het was een statement, maar nadat ze het Witte Huis verlaten had en haar eigen politieke carrière begon uit te bouwen, koos ze voluit voor de naam Clinton.

Veel Amerikaanse presidenten hebben buitenlandse "'roots" en dan gaat het vooral om Engelse of Ierse. Zelfs de zwarte president Barack Obama had ergens voorouders op Ierland, aan de kant van zijn blanke moeder dan natuurlijk. 

Bij Hillary Clinton gaat het echter om twee lijnen die terug in de tijd eindigen in donkere mijnschachten vol stof onder de grond. Eén ervan, die van haar geboortenaam Rodham, gaat terug naar het grauwe gebied rond Newcastle in Noord-Engeland tijdens de Industriële Revolutie.

De vader van Hugh S. Rodham zag dat eind de 19e eeuw echter niet meer zitten en ging in Amerika zijn geluk beproeven. Het bleek een goede keuze, want de familie kon de "American Dream" waarmaken en zich in hun nieuwe vaderland opwerken tot de hogere middenklasse.  

Uit liefde weggelopen

Niet iedereen maakte die droom echter waar. Dat was het geval voor de mijnwerker William Jones en zjin vrouw Mary Griffiths uit Ystradyfodwg, een mijndorp in het zuiden van Wales. In 1880 waagde ook dat koppel de sprong over de Atlantische Oceaan, maar hen verging het minder goed. Jones begon in Scranton in de staat Pennsylvania te werken in een andere mijn. 

Hun dochter Hannah Jones leerde toen de beter begoede Hugh S. Rodham kennen. Zijn familie keurde de relatie met een mijnwerkersdochter echter categoriek af en het verliefde koppel sloeg dan maar op de vlucht om te kunnen trouwen, waarna ze terugkeerden en hun familie voor een voldongen feit stelden.

Hannah en Hugh waren de ouders van de vader van Hillary Rodham, die we nu kennen als Clinton. Hillary zelf zou de somberheid van mijndorpen echter niet kennen. Zij groeide om in in Parks Ridge, één van de betere buitenwijken van Chicago. 

Hillary zelf verwijst naar de koppigheid en doortastendheid van haar grootmoeder Hannah en die van haar vader, wellicht is dat een familietrek. Ondanks haar "mining"-verleden is de politica echter meer gericht op het klimaat en pleit ze voor nieuwe en alternatieve banen voor mijnwerkers.

Opvallend is dat haar Republikeinse rivaal Donald Trump zich nu opwerpt als "verdediger van Amerikaanse mijnwerkersbanen" en van de steenkoollobby in Pennsylvania. Daar werken nog altijd 13.000 mensen in de steenkoolsector. Trump hoopt om Pennsylvania te winnen als "stepping stone" naar het presidentschap, maar Clinton ligt er wel voor in de doorgaans Democratisch stemmende staat.