Scenarist van "Yes minister" is overleden

Sir Anthony Jay, een van de scenaristen van de populaire politieke BBC-komedies "Yes minister" en "Yes prime minister", is overleden. Hij was 86 jaar.

Anthony Jay schreef de reeks over de naïeve en ijdele politicus Jim Hacker die het tot minister en later premier schopt, samen met Jonathan Lynn.

Hacker, vertolkt door Paul Eddington, moet het voortdurend opnemen tegen hoge ambtenaar Humphrey Appleby (Nigel Hawthorne), de geslepen secretaris-generaal die zijn plannen liever dwarsboomt dan uitvoert. Tussen beide schippert Bernard Wolley (Derek Fowlds), Hackers persoonlijke secretaris.

"Yes minister" liep van 1980 tot 1984 op de BBC, het vervolg, waarin Jim  Hacker het bij vergissing tot premier schopt, van 1986 tot 1988. De reeks was naar verluidt de favoriete sitcom van Margaret Thatcher.

Meest gelezen