Scholen zien opvallende toestroom van Turkse leerlingen uit Lucerna-colleges

Verschillende scholen in ons land merken dat er plots opvallend meer inschrijvingen zijn van Turkse leerlingen. Zij komen veelal overgelopen van Lucerna-scholen, die na de mislukte staatsgreep in Turkije worden geviseerd door aanhangers van de Turkse president Erdogan. Volgens de directrice van het Atheneum in Antwerpen zijn de ouders bezorgd dat hun kinderen bedreigd zouden worden.
Het Koninklijk Atheneum van Antwerpen

In het Koninklijk Atheneum in Antwerpen lopen de inschrijvingen sinds gisteren, en op een dag tijd hebben zich al 25 Turkse leerlingen ingeschreven. "Ik ben heel erg geschrokken. Het was de hele ochtend aanschuiven. Heel veel leerlingen komen van het nabijgelegen Lucerna-college", zegt directrice Karin Heremans. Ook in Gent en Genk zijn er opvallend meer Turkse ouders die hun kinderen willen overplaatsen.

De Lucerna-scholen behoren tot de Gülen-beweging en volgens de Turkse regering zit die achter de mislukte staatsgreep van vorige maand. In Turkije is er een hele zuiveringsoperatie aan de gang en die spanningen zijn duidelijk ook bij ons te voelen.

"De grootste bezorgdheid van de ouders is dat hun kinderen bedreigd zouden worden mochten ze in de Lucerna-scholen blijven en dat die scholen zouden moeten sluiten. Ze willen zekerheid en rust, daarom verspreiden ze zich nu over verschillende Antwerpse scholen", zegt Atheneum-directrice Heremans.

Vorige week zei Ozkan Cetin, algemeen directeur van de Lucerna-colleges in Vlaanderen, dat er een echte haatcampagne is opgestart tegen de Gülen-sympathisanten en de gelieerde scholen. Volgens directrice Heremans benadrukken de ouders dat het hun eigen keuze is om hun kinderen over te plaatsen en dat ze bang zijn dat het Turkse conflict naar Europa geïmporteerd zou worden.