Toerisme Parijs boert 750 miljoen euro achteruit

Het toerisme in Parijs krijgt rake klappen. De eerste zes maanden van dit jaar gingen de inkomsten in de sector er met maar liefst 750 miljoen euro achteruit. De toeristische diensten spreken van een ramp en willen dringend een herstelplan.

De Franse hoofdstad kreeg de voorbije maanden af te rekenen met terreur, sociale onrust en overstromingen. Bovendien werden ook elders in Frankrijk aanslagen gepleegd. Dat weegt op het toerisme in de meest bezochte stad ter wereld.

De resultaten zijn navenant: de lichtstad kreeg de eerste helft van dit jaar ruim 46 procent minder Japanners over de vloer in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Ook de Russen en Chinezen lieten Parijs links liggen, en er kwamen ook bijna 6 procent minder Amerikanen. Hotelovernachtingen gingen er in totaal met bijna 9 procent achteruit in de eerste helft van dit jaar.

Dat kan op termijn heel wat jobs kosten, want in en rond Parijs werken zo'n half miljoen mensen in de toeristische sector. Zeven procent van het bruto binnenlands product in Frankrijk wordt gevoed door toeristen, en een belangrijk deel daarvan komt van de hoofdstad.

"Het wordt tijd dat ze zich realiseren dat de toeristische sector een industriële ramp doormaakt", zegt Frederic Valletoux, het hoofd van de toeristische dienst van Parijs. "We hebben niet langer de tijd voor communicatiecampagnes, we moeten een herstelplan opmaken." Volgens Valletoux zijn er massale investeringen nodig om de vele jobs in de toeristische sector te beschermen. Hij roept de Franse regering op om actie te ondernemen.